ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία ΝΑΤΟ για τη βία στο Αφγανιστάν: «Οι Ταλιμπάν δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα»

Ανησυχία ΝΑΤΟ για τη βία στο Αφγανιστάν: «Οι Ταλιμπάν δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα»
O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Φωτογραφία αρχείου) EPA/ KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν και δεν θα αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν αν αναλάβουν την εξουσία τη βία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στόχος μας παραμένει να υποστηρίξουμε την αφγανική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας όσο το δυνατόν περισσότερο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις εξελίξεις επί τόπου και είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αφγανικές αρχές και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα», τονίζει ο Γ. Στόλτενμπεργκ και συνεχίζει:

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι υψίστης σημασίας. Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική μας παρουσία στην Καμπούλ και θα συνεχίσει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες».

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν βαθιά για το υψηλό επίπεδο βίας που προκαλείται από την επίθεση των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε αμάχους, στοχευμένων δολοφονιών και αναφορών άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ταλιμπάν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα εάν πάρουν τη χώρα με τη βία. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Σημειώνεται, ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε τη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ σήμερα εκτάκτως, προκειμένου να συζητήσουν τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν και να συντονίσουν τα εθνικά μέτρα για τη μείωση του προσωπικού των πρεσβειών στην Καμπούλ.

Παραμένει το προσωπικό του ΟΗΕ στην εμπόλεμη χώρα

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη αξιολογούν την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν σε «ωριαία βάση» αλλά δεν απομακρύνουν κανένα μέλος του προσωπικού τους από τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός είχε «πολύ ελαφρύ αποτύπωμα» στις περιοχές που καταλήφθηκαν από τους Ταλιμπάν και ότι μεταφέρει ορισμένα μέλη του προσωπικού του στην Καμπούλ από άλλα μέρη της χώρας.

Μαχητές των Ταλιμπάν στην πόλη Γκάζνι μετά την κατάληψή της, νοτιοδυτικά της ΚαμπούλAP Photo/Gulabuddin Amiri

Οι δυτικές χώρες κλείνουν τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ

Δανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που ολοένα και επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν και απομακρύνουν το προσωπικό τους.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», είπε σε δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, προσθέτοντας πως η επιχείρηση εκκένωσης θα διεξαχθεί υπό στενό συντονισμό με τη Νορβηγία, με την οποία μοιράζονται ένα κτιριακό συγκρότημα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ίνε Σορέιντε, δήλωσε ότι η χώρα της θα κλείσει επίσης την πρεσβεία της και θα απομακρύνει τους Νορβηγούς διπλωμάτες, τους ντόπιους εργαζομένους της και τους στενούς συγγενείς τους.

Η ελβετική κυβέρνηση θα αποσύρει επίσης τα εναπομείναντα μέλη του προσωπικού της από το γραφείο συνεργασίας που διατηρεί στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Υπάρχουν μόλις τρεις Ελβετοί που παραμένουν στο γραφείο μετά τις μειώσεις του προσωπικού που προηγήθηκαν.

«Και αυτοί επίσης θα φύγουν από την Καμπούλ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Λίβια Αγκόστι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στη Βέρνη.

Οι ντόπιοι εργαζόμενοι στο γραφείο που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση ελβετικής ανθρωπιστικής βίζας. Το γραφείο συνεργασίας εποπτεύει προγράμματα ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ