ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας διαπραγματεύονται στο Μεξικό

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας διαπραγματεύονται στο Μεξικό
Unsplash

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Μεξικό νέες διαπραγματεύσεις με την ελπίδα να διοργανωθούν προεδρικές εκλογές και να αρθούν οι κυρώσεις που πλήττουν τη χώρα.

Ένα «μνημόνιο συμφωνίας» υπογράφηκε από τον Χόρχε Ροδρίγκες, εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, και του Χεράρντο Μπλάιδε, για την «Ενιαία Πλατφόρμα» εκ μέρους της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το AFP.

Το περιεχόμενο του μνημονίου δεν κοινοποιήθηκε.

Σκοπός αυτών των συνομιλιών, που ακολουθούν την αποτυχία των συζητήσεων στα Μπαρμπέιντος το 2019 και στη Δομινικανή Δημοκρατία το 2018, είναι να βάλουν τέλος στην οξεία πολιτική και οικονομική κρίση που διέρχεται η Βενεζουέλα.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας του Μεξικού με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας και υπό την αιγίδα της μεξικανικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, τα μέρη θα συναντηθούν εκ νέου στις 30 Αυγούστου, και πάλι στο Μεξικό, προκειμένου να συζητήσουν μια ημερήσια διάταξη επτά σημείων από την οποία δεν προβλέπεται ωστόσο η αποχώρηση από την εξουσία του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι επανεξελέγη με νοθεία το 2018 για έξι χρόνια.

Ο Μαδούρο χαιρέτισε στο Twitter το βράδυ της Παρασκευής την υπογραφή του μνημονίου. Την προηγουμένη, είχε προειδοποιήσει πως δεν θα υπέκυπτε σε «εκβιασμό ή σε απειλές» των Ηνωμένων Πολιτειών που απαίτησαν «ειλικρινείς συζητήσεις» προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα της πρώην πετρελαϊκής δύναμης.

Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος το 2019, ενώ ήταν πρόεδρος της Βουλής, η οποία από τότε έχει περάσει στον έλεγχο των τσαβιστών.

Την Παρασκευή, ο Γκουαϊδό επικαλέστηκε την ισχύ των κυρώσεων προκειμένου να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο και παραδέχθηκε πως «ορισμένες λύσεις δεν θα είναι εύκολες», αλλά προειδοποίησε πως μια αποτυχία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα «βάθυνε τη σύγκρουση».

Στη προσπάθειά του να καταστείλει τον Μαδούρο, ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βενεζουέλα -μεταξύ των οποίων ένα εμπάργκο πετρελαίου- τις οποίες ο δημοκρατικός διάδοχός του Τζο Μπάιντεν προτείνει να χαλαρώσει αν οι διαπραγματεύσεις σημειώσουν πρόοδο προς τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

«Το καθεστώς Μαδούρο μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο προς τη χαλάρωση των κυρώσεων επιτρέποντας στους Βενεζεουελάνους να συμμετάσχουν σε ελεύθερες εκλογές», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από την έναρξη του διαλόγου.

Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν επίσης πως είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τα τιμωρητικά μέτρα που έχουν λάβει σε βάρος της Βενεζουέλας.

Όμως ο Νικολάς Μαδούρο, πρώην οδηγός λεωφορείου ηλικίας 58 ετών σήμερα, επιμένει πως «η Βενεζουέλα πηγαίνει στον διάλογο στο Μεξικό (...) με αυτόνομο και ανεξάρτητο τρόπο και δεν υποκύπτει στον εκβιασμό ή στις απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ο Βενεζουελάνος ηγέτης, που εξελέγη το 2013 μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, έχει γαντζωθεί στην εξουσία με την υποστήριξη των στρατιωτικών, της Κούβας, της Κίνας και της Ρωσίας, παρά την οικονομική κατάρρευση της χώρας του, μέλους του ΟΠΕΚ, το ΑΕΠ της οποίας έχει μειωθεί κατά 80% από το 2014.

Εξαιτίας της κρίσης, πέντε εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ