ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν
Johanna Geron, Pool via AP

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκ, όπως δήλωσε σήμερα, συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Το ΝΑΤΟ βοηθάει να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολυνθούν και να συντονιστούν οι αναχωρήσεις» από τη χώρα, έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter, προσθέτοντας ότι έχει μιλήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών του Καναδά, της Δανίας και της Ολλανδίας.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι όλες οι εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ανεστάλησαν, μόνο στρατιωτικά αεροπλάνα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον χώρο.

Η British Airways δεν χρησιμοποιεί επί του παρόντος τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρία καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, είναι εκρηκτική τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές τους που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την αφγανική κυβέρνηση σε σχέση με τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν, καθώς δεν κατέστη δυνατή άμεσα η επικοινωνία με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πάντως, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

«Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα», δήλωσε ο Αμπντουλάχ, που είναι επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Μπλίνκεν: Εγκαταλείπουν την Καμπούλ και οι υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας

Την ίδια στιγμή, το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ μεταφέρθηκε εκτάκτως προς το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Έκλεισε και η πρεσβεία του Καναδά

Εν τω μεταξύ, ο Καναδάς έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία του στην Καμπούλ και το προσωπικό απομακρύνθηκε, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται ραγδαία και θέτει σοβαρές προκλήσεις στην ικανότητά μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια της αποστολής μας», λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό.

«Αποφασίστηκε να ανασταλούν προσωρινά οι διπλωματικές δραστηριότητές μας στην Καμπούλ», ανέφερε το καναδικό ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας πως οι δραστηριότητες θα επαναληφθούν όταν η κατάσταση «θα επιτρέψει να εγγυηθούμε τις κατάλληλες υπηρεσίες και την επαρκή ασφάλεια του προσωπικού μας».

Εκτός Καμπούλ και το προσωπικό της πρεσβείας της Ολλανδίας

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της στην Καμπούλ σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του ολλανδικού ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ