ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Διάγγελμα Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας

Αφγανιστάν - Διάγγελμα Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας
AP Photo / Evan Vucci

Της απόφασής του για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν υπεραμύνθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

«Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να τερματίσω τον πόλεμο της Αμερικής στο Αφγανιστάν», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν «πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν», ωστόσο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να «οικοδομήσουν ένα κράτος» στο Αφγανιστάν.

Τόνισε ότι η αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν «σχεδιάστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να αποτρέψει νέα τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος. Για να σταματήσει να είναι εκκολαπτήριο της Αλ Κάιντα και να συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που έπεσε στα χέρια μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τηρήθηκε η συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, αποσύροντας τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, υπογράμμισε πως «οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν κάνουν για τον εαυτό τους οι Αφγανοί».

Η Κίνα και η Ρωσία «θα ήθελαν πολύ» οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ όπως είπε, έδωσαν στον αφγανικό στρατό «όλες τις δυνατές επιλογές» για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν και θα διεξάγουν «αν κριθεί απαραίτητο» ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για «τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια» στο Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ