ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Σασόλι: Η ΕΕ οφείλει να δεχθεί πρόσφυγες

Αφγανιστάν - Σασόλι: Η ΕΕ οφείλει να δεχθεί πρόσφυγες
AP Photo/Rahmat Gul, File

Εν μέσω των εφιαλτικών συνθηκών που δημιουργεί η επιστροφή του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν έπειτα από μία 20ετία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τονίζει ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι' αυτήν στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση».

Ο Σασόλι δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, πως οι πρόσφυγες που φθάνουν από το Αφγανιστάν θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.

«Έχουμε ευθυνη. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την κατανομή τους εξίσου μεταξύ των κρατών-μελων και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα» σημείωσε.

Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί με στρατιωτικές πτήσεις από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, στο πρακτορείο Reuters δυτικός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε πόσοι Αφγανοί ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ