ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αποδεκτά από την ΕΕ τα πιστοποιητικά Covid Τουρκίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ουκρανίας

Κορωνοϊός: Αποδεκτά από την ΕΕ τα πιστοποιητικά Covid Τουρκίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ουκρανίας
AP Photo/Emilio Morenatti

Τα πιστοποιητικά Covid-19 που εκδίδουν η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ουκρανία για ταξίδια, θα είναι από αύριο, 20 Αυγούστου, ισοδύναμα με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξέδωσε τρεις αποφάσεις ισοδυναμίας για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και την Ουκρανία, επιτρέποντας στις τρεις χώρες να συνδεθούν με το σύστημα της ΕΕ και να εκδίδουν πιστοποιητικά Covid, τα οποία θα γίνονται αποδεκτά στην ΕΕ από τις 20 Αυγούστου, υπό τους ίδιους όρους με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να αποδεχτούν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό για ταξίδια από την ΕΕ στις χώρες τους.

«Η συμμετοχή τους στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια από και προς την ΕΕ» επισημαίνει η Επιτροπή.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε σχετικά:

«Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι ο κατάλογος των χωρών που εφαρμόζουν ένα σύστημα βασισμένο στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ αυξάνεται σταθερά και θέτουμε πρότυπα διεθνώς. Αυτό θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του ασφαλούς ταξιδιού και πέρα από τα σύνορα της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο eπίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, τόνισε: «Καθώς παλεύουμε με την πανδημία, οι εταίροι μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ανοίγματος με ασφάλεια. Καλωσορίζω την Ουκρανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία στο σύστημα Ψηφιακών Πιστοποιητικών Covid και προσβλέπω σε περισσότερους γείτονές μας να συνδεθούν σύντομα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ