ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Δεν μπορώ να εγγυηθώ το αποτέλεσμα εκκένωσης στο Αφγανιστάν

Μπάιντεν: Δεν μπορώ να εγγυηθώ το αποτέλεσμα εκκένωσης στο Αφγανιστάν
AP Photo / Manuel Balce Ceneta

Η επιχείρηση εκκένωσης στη Καμπούλ είναι μια από τις «πιο δύσκολες της ιστορίας», ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αποτέλεσμά της, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε νέο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

 

Η εκκένωση μεγάλου αριθμού Αμερικανών και των Αφγανών συμμάχων τους είναι μία ριψοκίνδυνη επιχείρηση για την έκβαση της οποίας «δεν μπορεί να εγγυηθώ», σημείωσε.

«Αυτή η αποστολή εκκένωσης είναι επικίνδυνη. Ενέχει κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις μας και διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας στον Λευκό Οίκο.

«Αλλά, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα κινητοποιήσω κάθε απαραίτητο πόρο και ως Αμερικανός, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους γενναίους άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που εκτελούν αυτήν την αποστολή. Είναι απίστευτοι», σημείωσε ο Μπάιντεν ο οποίος περιβαλλόταν από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ 'Οστιν και τον ανώτερο σύμβουλό του για την Εθνική Ασφάλεια Τζέικ Σάλιβαν.

Μόνες τους οι ΗΠΑ είναι «ικανές» να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επιχείρηση, η οποία συγκαταλέγεται «στις πιο δύσκολες της ιστορίας», «στην άλλη άκρη του κόσμου με μια τέτοια ακρίβεια», δήλωσε.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα απομακρύνει από το Αφγανιστάν «κάθε Αμερικανό που θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του».

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι, θα τον επιστρέψουμε σπίτι», είπε ο Μπάιντεν, κάνοντας μια επισκόπηση της προσπάθειας εκκένωσης.

Όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και από τις 14 Αυγούστου απομακρύνθηκαν 13.000 άνθρωποι από το Αφγανιστάν, καθώς και άλλους σε πτήσεις τσάρτερ.

Επίσης πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ωστόσο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Λευκός Οίκος: Δεν γνωρίζουμε πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται στο Αφγανιστάν

Σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν

Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης και ότι πιστεύει πως οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου.

Οι σύμμαχοι μας «δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι Αμερικανοί πολίτες παρεμποδίζονται από τους Ταλιμπάν για να μην φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Πρόσθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Πρόσθεσε ότι η επέκταση της ζώνης ασφαλείας έξω από την υφιστάμενη περιοχή περιμετρικά του αεροδρομίου μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ