ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 21 κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία παρά το lockdown

Κορωνοϊός: 21 κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία παρά το lockdown
Brett Phibbs/New Zealand Herald via AP

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε 21 νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης το περασμένο 24ωρο, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν προειδοποίησε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες lockdown που έχουν επιβληθεί.

Με αυτά ανήλθε σε 51 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μετάδοσης στην κοινότητα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στο πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Από τα 21 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν, τα 18 διαγνώσθηκαν στην μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, και τα 3 στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Η Άρντερν παρέτεινε χθες, Παρασκευή, το εθνικό lockdown στην χώρα των 5,1 εκατομμυρίων κατοίκων ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης καθώς το πρόσφατο ξέσπασμα της COVID-19 επεκτάθηκε πέραν των δύο αυτών σημαντικών πόλεων.

«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε από τη Νέα Νότια Ουαλία είναι ότι ο ιός μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια του lockdown», δήλωσε η πρωθυπουργός αναφερόμενη στο ξέσπασμα στην γειτονική, πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε σήμερα ένα ρεκόρ 825 νέων κρουσμάτων καθώς αντιμετωπίζει έξαρση της παραλλαγής Δέλτα παρά το lockdown που έχει επιβάλλει για εβδομάδες.

«Κανένας δεν θέλει ένα παρατεταμένο lockdown και κανένας δεν θέλει να βλέπει αυτόν τον ρυθμό μετάδοσης, άρα το πρώτο που μπορούν όλοι να κάνουν τώρα είναι να περιορίσουν τις επαφές τους», σημείωσε η Άρντερν.

Το πρόσφατο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Νέα Ζηλανδία συνδέθηκε με ταξιδιώτη από το Σίδνεϊ, την πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι Νεοζηλανδοί δεν είχαν κρούσματα και ζούσαν χωρίς περιορισμούς μέχρι την περασμένη Τρίτη που η Άρντερν έδωσε εντολή για την επιβολή αρχικά ενός τριήμερου lockdown σε όλη τη χώρα και επταήμερου στο Όκλαντ, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος από τον Φεβρουάριο.

Η χώρα έχει καταγράψει μόλις περισσότερα από 2.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 26 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Μόνον το 19% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχει τον χαμηλότερο ρυθμό εμβολιασμού μεταξύ των πλούσιων κρατών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ