Ερντογάν προς Πούτιν: Να μην τεθούν «σκληροί όροι» στους Ταλιμπάν
Ανανεώθηκε:
Nα υιοθετηθεί μία «προοδευτική» προσέγγιση απέναντι στους Tαλιμπάν, αντί να τεθούν «σκληροί όροι», ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα, Σάββατο, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
«Πρέπει να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν και να ακολουθήσουμε μία σταδιακή προσέγγιση, αντί μίας προσέγγισης που θα βασίζεται σε σκληρούς όρους» δήλωσε ο Ερντογάν, βάσει της ανακοίνωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε τις συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και πρώην αξιωματούχους του Αφγανιστάν θεωρώντας τις «ελπιδοφόρες».
«Θεωρούμε προς το παρόν τα μετριοπαθή μηνύματα των Ταλιμπάν θετικά, αλλά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα προσαρμοσθεί όχι στα λόγια τους, αλλά στις πράξεις τους» είπε ο ίδιος.
Στην αντίστοιχη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισαν ότι πρωτεύουσας σημασίας αποτελεί η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, και συμφώνησαν να συνεργαστούν σε αυτό το μέτωπο.
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Έδωσαν έμφαση στη σημασία του να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα, η αυστηρή τήρηση της τάξης και του κράτους Δικαίου. Υπογράμμισαν επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών. Οι πρόεδροι συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διμερή συντονισμό σχετικά με αφγανικά θέματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Συνομίλησαν επίσης για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, πρωτίστως στον ενεργειακό τομέα.
Η Τουρκία και το αεροδρόμιο της Καμπούλ
Η Άγκυρα παραμένει έτοιμη να αναλάβει την προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και συζητά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως δήλωσε εντός της εβδομάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είχαμε την πρόθεση να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου και να συμβάλλουμε στην ασφάλεια της χώρας αυτής μετά την αποχώρηση των Αμερικανών (στρατιωτικών). Έχουμε ακόμη αυτή την πρόθεση» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη.
«Κάνουμε τώρα σχεδιασμούς βάσει των νέων πραγματικοτήτων στο πεδίο και διεξάγουμε διαπραγματεύσεις» όπως το επιβάλλουν, επισήμανε.
Από αμερικανικής πλευράς, αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν έχουν δηλώσει πως οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα συνεχίζονται και ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στην εκκένωση πολιτών από την Καμπούλ.
«Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα [αφγανική] κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της» υποστήριξε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Αφγανιστάν.
«Είμαστε ευτυχείς για τις μετριοπαθείς δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας παράλληλα πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν.
Ο Πούτιν για τους Ταλιμπάν
Ο Ρώσος πρόεδρος από πλευράς του δήλωσε χθες, Παρασκευή, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Κρεμλίνο, πως ελπίζει ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των Αφγανών και των διπλωματικών αντιπροσωπειών.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να εστιάσει στο αποτέλεσμα της στρατιωτικής εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και σημαντικό είναι να δημιουργηθούν σχέσεις καλής γειτονίας με το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα και οι εταίροι της πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειες τους για να βοηθήσουν τον λαό του Αφγανιστάν και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα αυτή.
Παράλληλα, ο Πούτιν ανέφερε πως οι άλλες χώρες δεν πρέπει να επιχειρήσουν να επιβάλουν τις αξίες τους στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους να αποκαταστήσουν την τάξη στο Αφγανιστάν.
«Βλέπουμε ότι οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν των τερματισμό των εχθροπραξιών και άρχισαν να επιβάλουν την τάξη, υποσχέθηκαν ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων διπλωματικών αποστολών. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα γίνουν πράξη» είπε προσθέτοντας ότι «όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από την διεθνή κοινότητα με τον συντονιστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να μην επιστρέψουμε τώρα την διείσδυση τρομοκρατών κάθε είδους στα εδάφη γειτονικών με το Αφγανιστάν κρατών, που θα εμφανίζονται ως πρόσφυγες».