ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της G7 την Τρίτη με τα βλέμματα στον Μπάιντεν

Αφγανιστάν: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της G7 την Τρίτη με τα βλέμματα στον Μπάιντεν
AP Photo/Shekib Rahmani, File

Εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από πολλαπλές κατευθύνσεις να παρατείνουν πέραν της 31ης Αυγούστου τη στρατιωτική παρουσία τους στο Αφγανιστάν προκειμένου να ομαλοποιηθεί κατά το δυνατόν η χαοτική επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών συγκαλείται εκτάκτως την προσεχή Τρίτη Σύνοδος Κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα, Κυριακή, από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

«Θα καλέσω την Τρίτη τους ηγέτες της G7 για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μία ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν να προστατεύσουν τις προόδους [που επιτεύχθηκαν] τα 20 τελευταία χρόνια» αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter.

Προηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7, μετά το πέρας της οποίας οι επικεφαλής διπλωματίας κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την «ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει την αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν προτίθεται να λάβει κάποια σχετική απόφαση ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει νέο διάγγελμα αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν το βράδυ της Κυριακής.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε σήμερα στην Mail on Sunday ότι «κανένα έθνος δεν θα μπορέσει να απομακρύνει όλον τον κόσμο» από την χώρα που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, με την πίεση χρόνου που υπάρχει για πριν από τις 31 Αυγούστου.

«Αν διατηρηθεί το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για να απομακρυνθεί η πλειονότητα των ανθρώπων που περιμένουν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ίσως οι Αμερικανοί να λάβουν άδεια να παραμείνουν περισσότερο, και θα έχουν όλη μας την υποστήριξη αν το κάνουν».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου, έχουν ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεών τους εκκένωσης. Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί σε αυτήν της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον προβλέπει την απομάκρυνση 10.000 ως 15.000 πολιτών της και 50.000 ως 60.000 Αφγανών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πλήθη των ανθρώπων που εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να απομακρυνθούν από την χώρα.

Χιλιάδες τρομοκρατημένες οικογένειες προσπαθούν να διαφύγουν και η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει από τις πιο χαοτικές που έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ μέχρι σήμερα, με 20 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου.

«Πολεμάμε ταυτοχρόνως ενάντια στον χρόνο και για χώρο» αναγνώρισε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Άλλοι ξένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ωστόσο πιο σκληρές λέξεις.

Οι ΗΠΑ επιστρατεύουν και εμπορικά αεροσκάφη

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε, παράλληλα, σήμερα ότι εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως 18 αεροσκάφη, μεταξύ άλλων από τις εταιρείες United, American Airlines και Delta δεν θα πετάξουν στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη φύγει από το Αφγανιστάν.

«Μαθηματικά αδύνατο»...

«Θέλουν να απομακρύνουν 60.000 ανθρώπους ως το τέλος του μήνα. Αυτό είναι μαθηματικά αδύνατο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι γνωστοποίησε στους Αμερικανούς ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο είναι υπερβολικά αυστηρά και εμποδίζουν τους Αφγανούς που εργάζονταν για τους Ευρωπαίους να εισέλθουν.

«Το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες» επισήμανε ο Μπορέλ στην ίδια συνέντευξη σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης.

«Είμαι μαθηματικά αδύνατον... Απ' όσο γνωρίζω, οι Αμερικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν πέραν αυτής της ημερομηνίας [31η Αυγούστου. Αλλά μπορεί ν' αλλαξουν γνώμη» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ για το χάος

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν απεγνωσμένα να περιμένουν μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα και αυτό πρέπει να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε, εν τω μεταξύ, σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

«Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της [...] απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, οι Ταλιμπάν φέρεται να επέβαλαν σήμερα κάποια τάξη περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ ενόσω συνεχίζονταν οι απόπειρες των Αφγανών να διαφύγουν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν εμπόδισαν πλήθη Αφγανών να συγκεντρωθούν στην περίμετρο του αεροδρομίου, μία ημέρα αφότου βίντεο απεικόνιζαν γυναίκες να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στο συρματόπλεγμα για να εισέλθουν στο αεροδρόμιο.

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Χάος και φρίκη - «Γολγοθάς» η φυγή από την Καμπούλ

Αφγανιστάν - Μπορέλ: Ήρθε η στιγμή να αποκτήσει η ΕΕ στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει

Αφγανιστάν - Μπλερ: Επικίνδυνη η εγκατάλειψη της χώρας από τη Δύση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ