ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εκπαιδευτικούς στη Νέα Υόρκη και τις Ένοπλες Δυνάμεις

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εκπαιδευτικούς στη Νέα Υόρκη και τις Ένοπλες Δυνάμεις
AP Photo/Brittainy Newman

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού των δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο κατόπιν της πλήρους έγκρισης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως υποχρεωτικός καθίσταται και ο εμβολιασμός όλων των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τώρα που το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε, το υπουργείο θα εκδώσει οδηγία που θα απαιτεί από όλα τα μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να εμβολιαστούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Το σκεύασμα της Pfizer πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που λαμβάνει πλήρη έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για τη χορήγησή του στις ηλικίες άνω των 16 ετών.

Σε ισχύ βρίσκεται η άδεια επείγουσας χρήσης που έχει δοθεί για τη χρήση του εμβολίου, με την εμπορική ονομασία Comirnaty, στους εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών, καθώς και για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες ανοσοκατεσταλμένων πολιτών, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του FDA.

H κοινοπραξία Pfizer-BioNTech αναμένεται να ζητήσει από τον FDA να εγκρίνει και τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, ενώ επίκειται η εξέταση και του εμβολίου της Moderna για πλήρη έγκριση.

Η πλήρης έγκριση στο σκεύασμα της Pfizer αποτελεί σημαντική εξέλιξη ως προς την ώθηση της εκστρατείας εμβολιασμού στις ΗΠΑ και διεθνώς, καθώς «αφαιρεί» το επιχείρημα διστακτικών πολιτικών που απέφευγαν να εμβολιαστούν με το επιχείρημα ότι το εμβόλιο βρίσκεται σε «πειραματικό στάδιο» -αν και η άδεια επείγουσας χρήσης είχε δοθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα του στις ΗΠΑ έχουν επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου, γεγονός που αποδίδεται στη μετάλλαξη Δέλτα.

«Παρότι εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν με ασφαλή τρόπο εμβόλια κατά της Covid-19, αναγνωρίζουμε ότι σε μερικούς, αυτή η έγκριση θα μπορεί να δώσει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό» δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής της FDA, Τζάνετ Γούντκοκ.

«Το σημερινό σημαντικό στάδιο μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο να ανατρέψουμε την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ» επισήμανε.

Αυτή η πλήρης έγκριση μπορεί όχι μόνο να πείσει ορισμένους διστακτικούς, αλλά επιτρέπει και σε ορισμένες αρχές να επιβάλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό χωρίς τον φόβο των νομικών προσφυγών.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει συγκεκριμένα ότι όλα τα μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να εμβολιαστούν μόλις ανακοινωθεί η πλήρης έγκριση του εμβολίου.

«Αξιολογήσαμε τα επιστημονικά δεδομένα και τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε εκατοντάδες σελίδες» και «διενεργήσαμε τη δική μας ανάλυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου» δήλωσε ο Πίτερ Μαρκς, επιστημονικός υπεύθυνος στους κόλπους της FDA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ