ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Με «φόρα» προς τις κάλπες ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών

Γερμανία: Με «φόρα» προς τις κάλπες ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών
Axel Schmidt/Pool Photo via AP

Ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέρασαν μπροστά από το κεντροδεξιό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), βάσει δημοσκόπησης του ινστιτούτου Forsa για τα δίκτυα RTL/NTV. Είναι η πρώτη φορά που το SPD προηγείται των CDU/CSU από τον Οκτώβριο 2006.

Τη στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, το συντηρικό μπλοκ έχει αποδυναμωθεί από τις διαμάχες σχετικά με την ηγεσία του κόμματος.

Η υποστήριξη προς την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και προς την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) μειώνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες.

Το SPD έχει αυξήσει την δύναμή του κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο 23%, ενώ οι CDU/CSU έχασαν μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 22%. Οι Πράσινοι έχασαν επίσης μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 18%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Σύμφωνα με το Forsa, είναι η πρώτη φορά που το SPD προηγείται των CDU/CSU από τον Οκτώβριο 2006, ενώ οι συντηρητικές δυνάμεις καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό τους από την ίδρυση του ινστιτούτου το 1984.

Ορισμένοι συντηρητικοί αποδίδουν την πτώση της υποστήριξης στον υποψήφιο καγκελάριο και πρόεδρο της CDU Άρμιν Λάσετ, οι επιδόσεις του οποίου καταβαραθρώθηκαν από τότε που η κάμερα τον συνέλαβε να ξεκαρδίζεται στα γέλια τον περασμένο μήνα κατά την διάρκεια επίσκεψης σε πόλη η οποία επλήγη από τις πλημμύρες.

Η υποστήριξη προς τον Λάσετ σημείωσε νέα πτώση στην τελευταία δημοσκόπηση του Forsa, ενώ αυξήθηκε για τον υποψήφιο του SPD και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Στην προεκλογική μάχη «ρίχνεται» η Μέρκελ προς υποστήριξη του Άρμιν Λάσετ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ