ΚΟΣΜΟΣ

Προέλευση κορωνοϊού: Στα χέρια του Μπάιντεν, αλλά «χωρίς συμπέρασμα», η έκθεση της CIA

Προέλευση κορωνοϊού: Στα χέρια του Μπάιντεν, αλλά «χωρίς συμπέρασμα», η έκθεση της CIA
AP Photo/Evan Vucci

Να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν σε μία εξήγηση για την προέλευση του νέου κορωνοϊού και να του υποβάλουν σχετική έκθεση σε διάστημα 90 ημερών, ζητά ο Τζο Μπάιντεν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η έκθεση, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων για την προέλευση της Covid-19, που αποτελεί πηγή τριβών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει στα τέλη Μαΐου από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να «διπλασιάσουν τις προσπάθειες» για να εξηγήσουν την προέλευση της Covid-19 και να υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν καταφέρει να αποφανθούν σχετικά με το σενάριο της ζωικής προέλευσης ή γι' αυτό της διαρροής του ιού από το κινεζικό εργαστήριο της Γουχάν.

Ο Μπάιντεν παρέλαβε χθς, Τρίτη, την έκθεση που φέρει τη διαβάθμιση άκρως απόρρητη, όμως το έγγραφο δεν καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα επειδή, παρά τις έρευνες και τις αναλύσεις τους, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια οριστική εξήγηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η οποία επικαλείται δύο αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, αλλά τους οποίους δεν κατονομάζει.

Αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η Κίνα δεν παρέσχε αρκετές πληροφορίες, αναφέρει η Wall Street Journal, βασιζόμενη κι αυτή σε δύο υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα επιχειρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να αποχαρακτηρίσουν τμήματα της έκθεσης για ενδεχόμενη δημοσιοποίησή τους.

Ενώ για καιρό οι περισσότεροι ειδικοί απέρριπταν αυτό το ενδεχόμενο, η θεωρία ενός ατυχήματος στο εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα επανήλθε τους τελευταίους μήνες στη συζήτηση που γίνεται στις ΗΠΑ. Επίσης οι εκκλήσεις για πιο εμπεριστατωμένες έρευνες πολλαπλασιάσθηκαν στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.

Η Κίνα, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της διαρροής του ιού από εργαστήριο, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει «θεωρίες συνωμοσίας».

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 4.439.888 ανθρώπους στον κόσμο από το τέλος Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και είναι βασισμένος σε επίσημες πηγές.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ