ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» των Ολλανδών στη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Όχι» των Ολλανδών στη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ψηφίζει στο δημοψήφισμα, σε εκλογικό τμήμα της Χάγης, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 REUTERS/Michael Kooren

Απέρριψαν οι Ολλανδοί τη Συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας, στο προαιρετικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα (6/4) στη χώρα, εν μέσω της ολλανδικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, τρεις μήνες πριν από το δημοψήφισμα παραμονής της Βρετανίας στην Ένωση

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ολλανδίας (NOS), το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε 61,1% κατά, 32,2% υπέρ, 0,8% λευκά και 0,9% άκυρα, ενώ το κρισιμότερο στοιχείο που ήταν η προσέλευση καταγράφεται στο 32,2%.

Η είδηση επιβεβαιώνεται από τα ολλανδικά μέσα, όπως τη μεγαλύτερη πρωινή, ημερήσια εφημερίδα της χώρας De Telegraaf, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων κάνουν λόγο για καθαρή νίκη των ευρωσκεπτικιστών, αλλά και το αγγλόφωνο DutchNews, όπου ο ηγέτης του φιλελεύθερου D66 Αλεξάντερ Πέχτολντ (Alexander Pechtold)–ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας– δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το όχι είναι όχι».

Νωρίτερα, υπήρχε αβεβαιότητα για το αν τελικά θα θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα, που από την αρχή έδειχνε την υπεροχή του «κατά», αλλά στο πρώτο exit poll με το κλείσιμο της κάλπης στις 9 το βράδυ τοπική ώρα προέκυπτε εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή κάτω από το όριο του 30%, ενώ μεταγενέστερες προβλέψεις για 32% υπέπιπταν στο όριο του στατιστικού λάθους 3%.

Στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ (Amsterdam) και η Ουτρέχτη (Utrecht) τάχθηκαν υπέρ με 52,5% και 57,4% αντίστοιχα, ενώ το Ρότερνταμ (Rotterdam) και η Χάγη (Den Haag) ψήφισαν κατά με 64% και 58,9% αντίστοιχα και είναι ενδεικτικό πώς μόνο στην Ουτρέχτη η προσέλευση ξεπέρασε το 30%.

Στους άλλους μεγάλους δήμους μόνο το Χρόνινγκεν (Groningen) και το Ναϊμέγκεν (Nijmegen) ψήφισαν υπέρ με 63,1% και 53,2% αντίστοιχα.

Dutch referendum Ukraine CfZK5AgWAAEPOqO

Η συνθήκη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Ουκρανίας καλύπτει θέματα άμυνας, διακυβέρνησης, δικαίου, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, οικονομίας και ανάπτυξης, ελεύθερου εμπορίου και χρηματοοικονομικής συνεργασίας. Θα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα 28 κράτη–μέλη, ώστε να αποκτήσει πλήρη νομική ισχύ. Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν το έχει πράξει έως σήμερα.

Το σημερινό δημοψήφισμα είχε προκηρυχθεί ενάντια στην περυσινή απόφαση του ολλανδικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ η διεξαγωγή του αμεσοδημοκρατικού αυτού θεσμού κατέστη δυνατή ύστερα από δύο γύρους συλλογής υπογραφών με πρωτοβουλία πολιτών, όπως επιτάσσει ο σχετικός νόμος του 2015.

dutch ref ballot Stembiljet referendum Associatieovereenkomst Oekraïne

Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος - Πηγή: Wikipedia Commons

Ναι ή όχι;

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte) είχε δηλώσει νωρίτερα το απόγευμα ότι η κυβέρνησή του ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσει τις προθέσεις της για το αν επρόκειτο να επικυρώσει τη συμφωνία που έχει εγκρίνει το κοινοβούλιο της χώρας, καθώς έως εκείνη την ώρα δεν ήταν ξεκάθαρο αν η συμμετοχή θα ξεπερνούσε το 30%.

Σημείωσε δε ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν θα αγνοήσει ένα έγκυρο «όχι», που σημαίνει ανάκληση της αποδοχής της συμφωνίας από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της χώρας, αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να αποφασίσει πώς θα ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι πολιτικοί που είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας σύνδεσης υποστήριζαν ότι ένα αντίθετο αποτέλεσμα θα αποτελούσε συμβολική νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin).

Αυτό είναι το δεύτερο «όχι» των Ολλανδών σε δημοψήφισμα. Την 1η Ιουνίου του 2005, είχαν απορρίψει την πρόταση για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα με σχεδόν πανομοιότυπο ποσοστό 61,6% έναντι 38,5%, αλλά διπλάσια συμμετοχή στο 63,3%, δείγμα του ότι η τάση παραμένει ίδια δέκα χρόνια μετά, αλλά λιγότεροι μπαίνουν πλέον στον κόπο να την εκφράσουν.

Η εμπειρία από την υποδοχή που επιφυλάσσουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες στα δημοψηφίσματα φαίνεται εμπεδωμένη από τους σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

dutch ref mam 2016 04 06T120207Z 2057733159 D1AESWUQRFAA RTRMADP 3 NETHERLANDS EU

Στιγμιότυπο από εκλογικό τμήμα στην Ουτρέχτη την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος - Πηγή: REUTERS/Michael Kooren

dutch ref kids 2016 04 06T085857Z 88432418 D1AESWUAKNAA RTRMADP 3 NETHERLANDS EU

Λίγο αφότου έχει ψηφίσει, ο Μαρκ Ρούτε χαιρετά μικρές μαθήτριες έξω από σχολείο – εκλογικό τμήμα στη Χάγη - Πηγή: REUTERS/Michael Kooren

dutch ref runner 2016 04 06T120201Z 1456798758 D1AESWUQQZAC

Ολλανδός κάνει τζόκινγκ σε πάρκο της Ουτρέχτης, περνώντας δίπλα από ταμπλό με προεκλογικές αφίσες, την ημέρα που διεξήχθη το δημοψήφισμα - Πηγή: REUTERS/Michael Kooren

ΔΗΜΟΦΙΛΗ