ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Μέρκελ: Πικρή πραγματικότητα οι Ταλιμπάν που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε

Αφγανιστάν - Μέρκελ: Πικρή πραγματικότητα οι Ταλιμπάν που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε
AP Photo/Alastair Grant

«Οι Ταλιμπάν είναι μία πραγματικότητα στο Αφγανιστάν. Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι πικρή, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε» δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ ανακοινώνοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει μαζί τους ώστε να διασφαλιστούν τα θετικά βήματα που έχουν συντελεστεί στη χώρα την τελευταία 20ετία, όμως δεν θα προσφέρει στους ισλαμιστές συμφωνίες άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στην Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ δήλωσε παράλληλα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν «για όσο κρίνεται απαραίτητο», προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) έχουν μέχρι στιγμής απομακρύνει από το Αφγανιστάν περισσότερους από 4.500 ανθρώπους, ανακοίνωσε την ίδια στιγμή μέσω του Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Περίπου 3.700 από αυτούς είναι Αφγανοί υπήκοοι και σχεδόν οι μισοί είναι γυναίκες και κορίτσια. Ανάμεσά τους βρίσκονται, επίσης, πολλοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το δίκτυο ARD μετέδωσε νωρίτερα ότι η γερμανική επιχείρηση απομάκρυνσης πιθανόν να ολοκληρωθεί ακόμη και σήμερα. «Δεν θα υπάρξει κάποιος ειδικός διάδρομος για τη Γερμανία. Όλα τα βήματα συμφωνούνται σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους» φέρεται να ανέφερε σχετικά η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει όσους Αφγανούς συνεργάστηκαν με τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν ακόμη και μετά τις 31 Αυγούστου- -καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

«Το τέλος της αερογέφυρας σε λίγες ημέρες δεν θα πρέπει να σημάνει και το τέλος των προσπαθειών για την προστασία των Αφγανών συνεργατών και της παροχής βοήθειας στους Αφγανούς εκείνους που έχουν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Γι' αυτό τον λόγο εργαζόμαστε εντατικά σε όλα τα επίπεδα για να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε εκείνους που μας βοήθησαν, ακόμη και μέσω της πολιτικής χρήσης του αεροδρομίου της Καμπούλ» δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Οι χθεσινές συνομιλίες των ηγετών της G7 ολοκληρώθηκαν χωρίς να πείσουν οι εταίροι τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για τη στρατιωτική απόσυρση.

Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από τη χώρα χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και προτού εκπνεύσει η προθεσμία.

Η διεθνής κοινότητα, σημείωσε η Μέρκελ, θα πρέπει να συνεχίσει «το διάλογο με τους Ταλιμπάν».

«Ο στόχος μας πρέπει να είναι να διατηρήσουμε, κατά το δυνατόν, τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών στο Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν είναι μια πραγματικότητα στο Αφγανιστάν. Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι πικρή, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε» επισήμανε.

Επικαλούμενη την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο Αφγανιστάν μετά το 2001, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι «σχεδόν το 70%» των Αφγανών απέκτησε πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 20 χρόνια ήταν 20%.

Τόνισε μάλιστα ιδιαιτέρως το ζήτημα της παιδικής θνησιμότητας, που σύμφωνα με την ίδια, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε αυτή την 20ετία.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι καμία βία, καμία ιδεολογία δεν μπορεί να σταματήσει την επιδίωξη της δικαιοσύνης και της ειρήνης» κατέληξε.

Ενώπιον της άρνησης του Τζο Μπάιντεν να παρατείνει παρά τις πιέσεις την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν χθες, Τρίτη, να πιέσουν τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν «ασφαλή διέλευση» για όσους Αφγανούς επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη, η Μέρκελ ανέφερε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης

Η G7 πιέζει τους Ταλιμπάν για ασφαλή διέλευση Αφγανών και μετά τις 31 Αυγούστου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ