ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Ερντογάν: Οι πράξεις και όχι τα λόγια των Ταλιμπάν θα καθορίσουν το μέλλον

Αφγανιστάν - Ερντογάν: Οι πράξεις και όχι τα λόγια των Ταλιμπάν θα καθορίσουν το μέλλον
Turkish Presidency via AP, Pool

Οι ενέργειες και όχι τα λόγια των Ταλιμπάν θα καθορίσουν τη μελλοντική διαδικασία στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση προσεγγίζει προς το παρόν με επιφυλακτική αισιοδοξία τα μηνύματα των ηγετών των Ταλιμπάν.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίτευξης σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να βρίσκεται σε «στενό διάλογο» με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της χώρας για το σκοπό αυτό.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία του σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας ότι η προτεραιότητα στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο πρέπει να είναι η κάλυψη του κενού εξουσίας για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και η ομαλοποίηση.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει το Αφγανιστάν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να δείξει αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως τουρκικά στρατεύματα και διπλωμάτες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουν την τάξη στο αεροδρόμιο και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Λίγο νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Η σχετική ανακοίνωση ακολούθησε πληροφορίες ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, επιμένοντας εντούτοις στη στρατιωτική αποχώρησή της έως την 31η Αυγούστου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει επί μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αναλαμβάνοντας να εγγυηθεί την ασφάλεια του αερολιμένα κατόπιν της αποχώρησης των ΗΠΑ, και σχετικές συζητήσεις έχουν λάβει χώρα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, νωρίτερα, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επέμεναν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως μέχρι την καταληκτική προθεσμία της 31ης Αυγούστου

Διαβάστε αναλυτικά

Τουρκία: Αποχωρεί ο στρατός από το Αφγανιστάν - Διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ