ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Οι Ταλιμπάν δεσμεύονται ότι θα επιτρέψουν την έξοδο Αφγανών και μετά τις 31 Αυγούστου

Μπλίνκεν: Οι Ταλιμπάν δεσμεύονται ότι θα επιτρέψουν την έξοδο Αφγανών και μετά τις 31 Αυγούστου
AP Photo/Alex Brandon, Pool

Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι θα επιτρέψουν να φύγουν οι Αμερικανοί και οι ευάλωτοι Αφγανοί που θα βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, από τους περίπου 6.000 Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον οι 4.500 έχουν απεγκλωβιστεί, μαζί με τις οικογένειές τους, από τα μέσα Αυγούστου.

Απομένουν κατά συνέπεια περίπου 1.500 άνθρωποι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ορισμένοι Αμερικανοί εξετάζουν ακόμη αν θα φύγουν, ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν «κάθε διπλωματικό και οικονομικό μέσο» για να διασφαλίσουν ότι εκείνοι που θα θελήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου θα μπορέσουν να το πράξουν.

Η προσπάθεια να βοηθηθούν εκείνοι θα θέλουν να φύγουν θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Μπλίνκεν είπε ότι χώρες της περιοχής καταβάλουν ενεργά προσπάθειες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο ώστε να παραμείνει ανοιχτό.

Ερωτηθείς, επίσης, αν θα παραμείνει σε λειτουργία η πρεσβεία των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, είπε ότι «εξετάζονται διάφορες επιλογές».

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει πριν πέσουν οριστικά οι τίτλοι τέλους της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχες χώρες επιταχύνουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όμως ο φόβος όλων είναι ότι χιλιάδες ευάλωτοι Αφγανοί θα μείνουν πίσω, παρόλο που οι Ταλιμπάν φέρονται να δεσμεύονται να επιτρέψουν απομακρύνσεις και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την εκκένωση και τις ζωές χιλιάδων Αφγανών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ