ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την εκκένωση και τις ζωές χιλιάδων Αφγανών

Αφγανιστάν: Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την εκκένωση και τις ζωές χιλιάδων Αφγανών
Sargento Victor Mancilla/Infantería de Marina vía AP

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει πριν πέσουν οριστικά οι τίτλοι τέλους της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχες χώρες επιταχύνουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όμως ο φόβος όλων είναι ότι χιλιάδες ευάλωτοι Αφγανοί θα μείνουν πίσω, παρόλο που οι Ταλιμπάν φέρονται να δεσμεύονται να επιτρέψουν απομακρύνσεις και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Ο συνολικός αριθμός όσων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν, ξένοι υπήκοοι και Αφγανοί πολίτες, ανέρχεται σε 82.300, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από το πεδίο των επιχειρήσεων εκκένωσης, στην οποία προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Ως προς τον αριθμό των Αμερικανών πολιτών, την 14η Αυγούστου, όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις εκκένωσης, βρίσκονταν στο Αφγανιστάν περίπου 6.000 άτομα που επιθυμούσαν να φύγουν και μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 4.500. Τουλάχιστον 1.000, πιθανώς και περισσότεροι, παραμένουν στο Αφγανιστάν και η αμερικανική διακυβέρνηση κάνει εντατικές προσπάθειες να τους εντοπίσει προκειμένου να λάβουν οδηγίες διαφυγής.

Οι στρατιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ αναχωρούσαν χθες κάθε 39 λεπτά. Σαράντα δύο αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις και 48 πτήσεις του συνασπισμού απομάκρυναν 19.000 ανθρώπους από την αφγανική πρωτεύουσα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Επί του παρόντος -και αυτό είναι μία «φωτογραφία της στιγμής»- 10.000 άνθρωποι βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναμένοντας να αναχωρήσουν, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο ο υποστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, εφόσον χρειαστεί, όμως τις δύο τελευταίες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των 5.040 Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στο αεροδρόμιο και του στρατιωτικού εξοπλισμού, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

31η Αυγούστου - Και μετά;

Ενώπιον της άρνησης του Τζο Μπάιντεν να παρατείνει παρά τις πιέσεις την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, η «μάχη» σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας έχει εστιαστεί στο να εξασφαλιστεί ότι οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν «ασφαλή διέλευση» για όσους Αφγανούς επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την 31η Αυγούστου.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι θα επιτρέψουν την αναχώρηση Αμερικανών και ευάλωτων Αφγανών και μετά τις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν δεν θα τερματιστούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο γιατί οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν αυτό που οι Ταλιμπάν επιθυμούν, ο Μπλίνκεν απάντησε ότι το κέντρο βάρος δίνεται στην ασφάλη απομάκρυνση Αμερικανών και Αφγανών πολιτών.

«Και οι Ταλιμπάν, είτε μας αρέσει, είτε όχι, έχουν ευρέως τον έλεγχο της χώρας. Είναι σημαντικό να εργαστούμε μαζί τους για να διασφαλίσουμε την αποχώρηση όλων όσοι θέλουν να φύγουν» είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι από πρακτικής άποψης είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν για να συνεχιστούν οι εκκενώσεις.

Λίγο νωρίτερα, ο ειδικός διαμεσολαβητής της Γερμανίας, Μάρκους Πότσελ, είχε επίσης δηλώσει πως έλαβε διαβεβαιώσεις εκ μέρους διαπραγματευτή των Ταλιμπάν, με τον οποίο συναντήθηκε στο Κατάρ, πως το φονταμετανταλιστικό κίνημα θα επιτρέψει την αναχώρηση Αφγανών που διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα με εμπορικές πτήσεις και μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.

«Ο [αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ] Σερ Αμπάς Στανεκζάι, με διαβεβαίωσε ότι οι Αφγανοί που διαθέτουν έγκυρα έγγραφα θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις μετά τις 31 Αυγούστου» αναφέρει ο Μάρκους Πότσελ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Άγνωστο είναι όμως εάν κάτι τέτοιο όντως θα ισχύσει, ειδικά από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν, χωρίς να έχει ακόμη τυπικά παρέλθει η προθεσμία, στήνουν σημεία ελέγχου και εμποδίζουν Αφγανούς να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο, όπου μαίνεται επί μέρες ένα ανθρώπινο δράμα, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές ακόμη και για συνοπτικές εκτελέσεις Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις ξένες δυνάμεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως οι Ταλιμπάν «είναι η νέα πικρή πραγματικότητα στο Αφγανιστάν και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», επισημαίνοντας πως η Γερμανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει υπό όρους μαζί τους.

«Το τέλος της αερογέφυρας σε λίγες ημέρες δεν θα πρέπει να σημάνει και το τέλος των προσπαθειών για την προστασία των Αφγανών συνεργατών και της παροχής βοήθειας στους Αφγανούς εκείνους που έχουν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Γι' αυτό τον λόγο εργαζόμαστε εντατικά σε όλα τα επίπεδα για να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε εκείνους που μας βοήθησαν, ακόμη και μέσω της πολιτικής χρήσης του αεροδρομίου της Καμπούλ» δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, διαβεβαίωσε ότι η υπόσχεση της Γερμανίας να δεχτεί στο έδαφός της Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί της στο παρελθόν θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά τις 31 Αυγούστου.

«Όσοι δικαιούνται να έρθουν στη Γερμανία μπορούν να βασιστούν σε αυτή την υπόσχεση, παραμένει επ' αόριστον σε ισχύ. Θα παράσχουμε κάθε υποστήριξη ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα και να έλθουν εδώ» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ο γερμανικός στρατός παρέλαβε για να απομακρύνει από την Καμπούλ 21 Γερμανούς πολίτες με τη βοήθεια αμερικανικών ελικοπτέρων, ανέφερε την ίδια στιγμή ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Έμπερχαρντ Τσορν. Δεν επιβεβαίωσε όμως τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι στην επιχείρηση μετείχαν και γερμανικές ειδικές δυνάμεις.

Αγώνας με το χρόνο

Από βρετανικής πλευράς, ο επικεφαλής διπλωματίας Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν όλοι οι Βρετανοί πολίτες χωρίς διπλή υπηκοότητα έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν.

«Το μεγαλύτερο μέρος τους, σχεδόν όλοι όσοι θέλουν να επιστρέψουν, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα» δήλωσε στο Sky News και πρόσθεσε ότι το τελευταίο 24ωρο περίπου 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από την Καμπούλ, ενώ από τις 15 Αυγούστου έχουν απομακρυνθεί συνολικά πάνω από 9.000 Βρετανοί υπήκοοι και Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την απομάκρυνση ανθρώπων από το Αφγανιστάν διαρκεί μέχρι το τελευταίο λεπτό αυτού του μήνα και δεν διευκρίνισε πότε θα φύγει από την Καμπούλ η τελευταία πτήση για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς, παράλληλα, από το δίκτυο BBC σχετικά με την αδυναμία εκπροσώπου του Λευκού Οίκου να επιβεβαιώσει χθες αν η απομάκρυνση ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα διαρκέσει μέχρι το τελευταίο λεπτό της 30ής ή της 31ης Αυγούστου, ο Ράαμπ δήλωσε:

«Θεωρούμε ότι διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον στρατιωτικό σχεδιασμό θα επιβεβαιώσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Οι υπεύθυνοι στρατιωτικού σχεδιασμού επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες για τον χρόνο που θα χρειαστούν τελικά ώστε να μειώσουν το προσωπικό τους και τον εξοπλισμό τους. Θα έχουμε αυτές τις πληροφορίες σύντομα, είμαι βέβαιος».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να είναι λειτουργικό το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης.

Η Γαλλία την ίδια στιγμή ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν όσο αυτό είναι δυνατό, αλλά είναι πιθανό να σταματήσει τις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες ή ώρες εν όψει της 31ης Αυγούστου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 300 Αφγανοί που απεγκλωβίστηκαν από την Καμπούλ έφθασαν σήμερα στο Παρίσι με δύο στρατιωτικές πτήσεις με προέλευση το Αμπού Ντάμπι.

Αεροσκάφος Airbus A330 προσγειώθηκε γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο του Ρουασί με «περισσότερους από 240 επιβαίνοντες, κυρίως Αφγανούς, καθώς και 22 Γάλλους και έναν Βρετανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Πασκάλ Ιανί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Αεροσκάφος A400M προσγειώθηκε στη συνέχεια στις 08:40 με επιβαίνοντες περίπου «εκατό ανθρώπους, και εδώ η συντριπτική πλειονότητα ήταν Αφγανοί, και πέντε Γάλλοι», διευκρίνισε ο ίδιος. Άλλες δύο πτήσεις αναμένονται απόψε και αύριο, Πέμπτη, νωρίς το πρωί.

Πρόκειται για την 10η και 11η πτήση αυτού του είδους μετά τη δημιουργία γαλλικής αερογέφυρας ανάμεσα στην Καμπούλ και το Παρίσι μέσω της βάσης Αλ Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Γαλλία απομάκρυνε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους αφότου η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, Γάλλους υπηκόους, πολίτες άλλων εθνικοτήτων και Αφγανούς που διατρέχουν κίνδυνο η ζωή τους.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, η Γαλλία δεν έχει στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν από το 2014 και ως εκ τούτου μετέφερε βοηθητικούς που εργάζονταν για τον στρατό της (800 άτομα και τα εξαρτώμενα από αυτούς πρόσωπα που είχαν το δικαίωμα από το 2014 έως το 2019).

Ενόψει της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη χώρα, η Γαλλία απομάκρυνε επίσης 623 ανθρώπους, περιλαμβανομένων των οικογενειών τους, που εργάζονταν για την πρεσβεία και άλλους γαλλικούς θεσμούς, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2021.

Ρωσία: Τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη αναχώρησαν από την Καμπούλ

Τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αναχώρησαν σήμερα από την Καμπούλ με προορισμό τη Ρωσία, στα οποία επιβαίνουν Ρώσοι πολίτες και πολίτες των κρατών-μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας και άλλων χωρών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα στα αεροσκάφη επιβαίνουν πολίτες της Ρωσίας, Λευκορωσίας, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ