ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Τζόνσον: Η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί παρά τις επιθέσεις

Αφγανιστάν - Τζόνσον: Η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί παρά τις επιθέσεις
AP Photo/Alastair Grant

Την συνέχιση και επιτάχυνση της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν προτάσσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στον απόηχο των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί, παρά τις «βάρβαρες» επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, Cobra.

«Θα συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Και τώρα φτάνουμε προς το τέλος, το οριστικό τέλος», τόνισε.

«Αυτό που δείχνει αυτή η επίθεση είναι πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, με τον γρηγορότερο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, στις ώρες που μας απομένουν και αυτό πρόκειται να κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των Αφγανών που δικαιούνται άσυλο ή εκείνων που εργάστηκαν στη χώρα τους για τη Βρετανία, καθώς και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη χώρα.

Επανέλαβε επίσης ότι αναμένει από τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν, σε όσους το επιθυμούν, να φύγουν από το Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη φάση της εκκένωσης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι από τις εκρήξεις στην Καμπούλ δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, η Βρετανία εξέδωσε μια αεροπορική οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες τα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν να πετούν κάτω από τα 25.000 πόδια πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Μετά τις σοκαριστικές σκηνές σήμερα στο Αφγανιστάν, εξέδωσα μια NOTAM (αεροπορική οδηγία) που συμβουλεύει τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν κάτω από τα 25.000 πόδια πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

ΕΕ: Η τρομοκρατία δεν πρέπει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν

Την επείγουσα ανάγκη στενής συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας για να εμποδίσει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν υπογραμμίζουν αμφότεροι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη σκιά της αιματηρής, διπλής τρομοκρατικής επίθεσης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Ανησυχώ πολύ με την είδηση της έκρηξης στην Καμπούλ και παρακολουθώ στενά την κατάσταση. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Η εγγύηση της ασφαλούς διέλευσης προς το αεροδρόμιο παραμένει ζωτικής σημασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» τονίζει την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων στο αεροδρόμιο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο Twitter.

Για «φρικιαστική και σκληρή επίθεση» κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αναφερόμενος στην επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται» επισημαίνει.

Διαβάστε αναλυτικά

Διπλή τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ