ΚΟΣΜΟΣ

Aφγανιστάν: Διπλή τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Aφγανιστάν: Διπλή τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες
Obtained by CNNi

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 17:04

Ισχυρή έκρηξη, που παραπέμπει σε επίθεση αυτοκτονίας με τη «σφραγίδα» του Ισλαμικού Κράτους, οδήγησε σε αιματοκύλισμα στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου συρρέουν επί μέρες χιλιάδες Αφγανοί επιχειρώντας να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Μόλις λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε δεύτερη επίθεση, ενώ και τρίτη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ κοντά στο αεροδρόμιο, όπου βρίσκονται πλέον στο τελευταίο στάδιο η δραματική επιχείρηση εκκένωσης.

Ενόσω οι Ηνωμένες Πολιτείες «δείχνουν» για τη διπλή τρομοκρατική επίθεση το Ισλαμικό Κράτος, ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών παραμένει συγκεχυμένος, με τελευταίες πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ανάμεσά στα θύματα βρίσκονται γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαιώθηκε, μέσω επίσημης ανακοίνωσης του εκπροσώπου Τζον Κίρμπι, ότι υπάρχουν θύματα και στις τάξεις των Αμερικανών πεζοναυτών, χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός.

Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις. Αρκετοί είναι παράλληλα οι τραυματίες.

Η επίθεση έξω από το αεροδρόμιο ακολουθεί τις προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμμαχων χωρών περί «άμεσης απειλής» τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν -εξ ου και οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν καλέσει τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για νέες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ ουδεμία ένδειξη υπάρχει από το Λευκό Οίκο ότι ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να μεταθέσει την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την απόσυρση.

Kabul-airport-3.jpg
Καπνός υψώνεται από το σημείο της έκρηξης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (AP Photo/Wali Sabawoon)

Αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο αεροδρόμιο, όπως ανέφερε πηγή που έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου. Έτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, εν γνώσει των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφερε επίσης ότι η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Το Politico, ταυτόχρονα, μεταδίδει επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ότι πίσω από την επίθεση έξω από το αεροδρόμιο βρίσκεται βομβιστής του ISIS-K.

Στην πύλη Άμπεϊ, όπου σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση, σταθμεύουν τις τελευταίες ημέρες πέραν των αμερικανικών και μέλη των βρετανικών δυνάμεων, σύμφωνα με το BBC. Είναι μία από τις τρεις πύλες που είχαν κλείσει κατόπιν των προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος.

Στο σημείο εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης, με τους Ταλιμπάν να ανοίγουν στη συνέχεια πυρ στον αέρα. Σε σκληρά πλάνα που ανήρτησε στο Διαδίκτυο Αφγανός δημοσιογράφος διακρίνονται νεκροί μέσα σε λίμνες αίματος, σε έναν δρόμο, ανάμεσα σε συντρίμμια.

Λίγο αργότερα σημειώθηκε νέα έκρηξη κοντά στο ξενοδοχείο Baron, σε μικρή απόσταση από την πύλη Άμπεϊ του αεροδρομίου, για να ακολουθήσει το βράδυ και τρίτη, ισχυρή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο, όπως μετέδωσαν το ρωσικό πρακτορείο Sputnik και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT. Δεν υπήρξαν άμεσα αναφορές για θύματα από την τελευταία επίθεση.

Επί των εξελίξεων ενημερώνεται διαρκώς ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος και έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη την περασμένη εβδομάδα για την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, υπεραμυνόμενος της άρνησής του να παρατείνει πέραν της 31ης Αυγούστου την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επί των εξελίξεων στην «αίθουσα κρίσεων» του Λευκού Οίκου, ενώ συνεδρίασε εκτάκτως το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας. Στη Βρετανία την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον, συγκάλεσε επίσης εκτάκτως την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων Cobra. Από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοινώθηκε πως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της χώρας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ισραήλ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιεί ότι «οι επόμενες ώρες θα παραμείνουν εξαιρετικά επικίνδυνες» στην Καμπούλ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσαν νέα προειδοποίηση κατόπιν της έκρηξης ζητώντας να μην κατευθυνθεί κανείς προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και όσοι είναι εκεί «να φύγουν άμεσα». Ανάλογες προειδοποιήσεις απευθύνουν στους πολίτες τους και άλλες χώρες.

Η έκρηξη φέρεται να οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNNi, ενώ το BBC μεταδίδει ότι υπήρξαν πληροφορίες και για ανταλλαγή πυρών.

Για επίθεση αυτοκτονίας κάνει λόγο και ο Αφγανός δημοσιογράφος Μπιλάλ Σαρουαρί, ο οποίος εγκατέλειψε την Καμπούλ πριν από λίγες ημέρες. Ο ίδιος αναφέρει σε ανάρτησή του πως βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε εν μέσω πλήθους Αφγανών προσφύγων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τη διάρκεια ελέγχου των εγγράφων τους για να αναχωρήσουν. Ένοπλος εν συνεχεία άρχισε να πυροβολεί, όπως του μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Εν μέσω πυρών ιταλικό C-130 με δημοσιογράφους και Αφγανούς

Πυρά ερρίφθησαν λίγο νωρίτερα προς την κατεύθυνση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας κατά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις τελευταίες ημέρες τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς και 98 Αφγανοί που διαφεύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η δημοσιογράφος του Skytg24, Σιμόνα Βάστα, η οποία επέβαινε στο αεροσκάφος, δήλωσε ότι επικράτησαν «στιγμές πανικού.

Ο πιλότος έκανε αναγκαστικό ελιγμό, μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica, ενώ τόσο η La Stampa, όσο και η Corriere della, αναφέρουν επικαλούμενες πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο το ιταλικό αεροσκάφος.

Πιθανώς ερρίφθησαν για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του αεροδρομίου, χωρίς να είναι σαφές ποιοι πυροβόλησαν.

Το αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ