ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική Αλλαγή: Παρατηρητήριο νερού και συλλογής δεδομένων στον ποταμό Κολοράντο

Κλιματική Αλλαγή: Παρατηρητήριο νερού και συλλογής δεδομένων στον ποταμό Κολοράντο
Ken Williams/Lawrence Berkeley National Laboratory via AP

Το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την Τρίτη ένα νέο είδος παρατηρητηρίου για το Kλίμα κοντά στην πηγή του ποταμού Κολοράντο που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα τις βροχές και τις χιονοπτώσεις στα δυτικά των ΗΠΑ και να καθορίσουν πόσο από αυτό το νερό θα ρέει στην περιοχή.

Το εγχείρημα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Η ομάδα έχει στήσει συστήματα ραντάρ, μπαλόνια, κάμερες και άλλο εξοπλισμό σε μια περιοχή του Κολοράντο όπου μεγάλο μέρος του νερού του ποταμού προέρχεται από χιόνι.

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τον ποταμό Κολοράντο.

Ο Alejandro Flores, αναπληρωτής καθηγητής υδρολογίας στο Boise State University, δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν μοντέλα για τον καιρό σε ορεινές περιοχές και πως το παρατηρητήριο θα αποτελέσει σημείο καμπής.

«Πρέπει να σκεφτούμε τη γη και την ατμόσφαιρα ως ένα συνδεδεμένο σύστημα που αλληλεπιδρά» επισήμανε. «Μέχρι τώρα, υπήρχε έλλειψη παρατηρήσεων που να μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτήν την κρίσιμη διεπαφή».

Η Δύση βρίσκεται στη μέση μιας εικοσαετούς μεγάλης ξηρασίας που οι μελέτες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Αυτό, μαζί με την αυξημένη ζήτηση νερού από τον ποταμό στο Κολοράντο οδήγησε στην πρώτη ανακοίνωση για λειψυδρία τον Αύγουστο, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για ευρείες περικοπές νερού.

Η Αριζόνα, η Νεβάδα και το Μεξικό δεν θα λάβουν τις πλήρεις ποσότητες νερού από τον ποταμό το επόμενο έτος.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν το παρατηρητήριο για να συλλέξουν δεδομένα για τις βροχοπτώσεις, τον άνεμο, τις νεφώσεις, τα μικροσωματίδια, την υγρασία της ατμόσφαιρας, την υγρασία του εδάφους κ.α.

Μαζί με την καλύτερη κατανόηση της υδρολογίας, ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για το πώς οι πυρκαγιές, η διαχείριση των δασών, η ξηρασία και τα ζωύφια που καταστρέφουν τα δέντρα, για παράδειγμα, παίζουν ρόλο στη διαθεσιμότητα νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ