ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν υπό την απειλή του Ισλαμικού Κράτους

Αντίστροφη μέτρηση για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν υπό την απειλή του Ισλαμικού Κράτους
Τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ AP Photo/Wali Sabawoon

Υπό την απειλή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ βρίσκεται σε εξέλιξη το τελικό στάδιο της αμερικανικής στρατιωτικής απόσυρσης από το Αφγανιστάν. Ο 20ετής πόλεμος των ΗΠΑ τερματίζεται με τους Ταλιμπάν ξανά στην εξουσία, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας να «αναδύεται» ξανά στη χώρα της κεντρικής Ασίας, και χιλιάδες ευάλωτους Αφγανούς να έχουν μείνει πίσω.

Οι τελευταίες ώρες πριν τον τερματισμό της μακροβιότερης στρατιωτικής σύρραξης, στην οποία ενεπλάκησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, βρίσκουν παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι σε αναφορές για το θάνατο έως και δέκα αμάχων, ανάμεσά τους έξι παιδιά- στο αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα της Κυριακής κατά του ISIS-K στην Καμπούλ.

Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ τους και ένα νήπιο μόλις δύο ετών, όπως δήλωσαν συγγενείς σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το CNNi, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται πολλά διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.

Το χτύπημα με drone σε γειτονιά της Καμπούλ είχε κατά την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στόχο όχημα με ύποπτο βομβιστή του ISIS-K που συνιστούσε «άμεση απειλή» για το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

«Ήταν μία κανονική οικογένεια. Δεν ανήκουμε στο ISIS, ούτε στο Νταές, αυτό ήταν ένα σπίτι που έμεναν οι αδελφοί μου με τις οικογένειές τους» δήλωσε συγγενής των θυμάτων, την ώρα που βίντεο και εικόνες από τοπικά μέσα έδειχναν μαύρο καπνό να υψώνεται στη γειτονιά της Καμπούλ και ένα αυτοκίνητο τυλιγμένο στις φλόγες.

Ένας άλλος Αφγανός, ο Εμάλ Αχμάντι, δήλωσε στο BBC που στο χτύπημα έχασε τη μόλις δύο ετών κόρη του. Ανέφερε, επίσης, πως ο ίδιος και άλλα μέλη της οικογένειας είχαν υποβάλει αίτηση προς απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, και ανέμεναν τηλεφώνημα για να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο. Ανάμεσα στα θύματα από το αεροπορικό πλήγμα ήταν και ο συγγενής του Αχμάντ Νάσερ, ο οποίος είχε εργαστεί ως διερμηνέας για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Το Πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει τις αναφορές περί θανάτου αμάχων και έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα. «Το ερευνούμε. Αν έχουμε επαληθεύσιμες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αφαιρέσαμε τη ζωή αθώων, θα είμαστε διαφανείς» δήλωσε προ ολίγου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Κανείς δεν θέλει τέτοιου είδους πράγματα. [...] Όμως υπήρχε μία πολύ πραγματική απειλή, πολύ συγκεκριμένη και επικείμενη εναντίον του αεροδρομίου, εναντίον των δυνάμεών μας σε αυτό το αεροδρόμιο και εναντίον των πολιτών γύρω από αυτό» επέμεινε ο Τζον Κίρμπι αναφερόμενος στο χτύπημα της Κυριακής (φωτό).

AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

«Το πιο επικίνδυνο στάδιο»

Η επιχείρηση απόσυρσης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έχει εισέλθει πλέον «σε εξαιρετικά επικίνδυνο στάδιο», καθώς οι απειλές εναντίον του αεροδρομίου είναι «συγκεκριμένες και πραγματικές», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι ενώπιον των δημοσιογράφων χωρίς να δώσει το ακριβές χρονικό στίγμα της αποχώρησης και του τελευταίου αεροσκάφους αύριο, Τρίτη 31 Αυγούστου -στη βάση του χρονοδιαγραμμάτος που αρνήθηκε να μεταθέσει ο Τζο Μπάιντεν.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν ήδη αναχωρήσει, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν μεταξύ τους βρίσκεται ο πρέσβης των ΗΠΑ Ρος Γουίλσον, ο οποίος αναμένεται να είναι από τους τελευταίους που θα φύγουν από την Καμπούλ. Παρά τις «παροτρύνσεις» των Ταλιμπάν, η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να διατηρήσει διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον έως ότου διαφανούν στην πράξη οι προθέσεις των Ταλιμπάν έναντι του αφγανικού λαού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν με αερογέφυρα περίπου 1.200 ανθρώπους από την Καμπούλ χθες, Κυριακή. Από τον Ιούλιο έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι από 122.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 6.000 Αμερικανοί πολίτες. Εντούτοις, όλοι γνωρίζουν πως χιλιάδες είναι οι ευάλωτοι Αφγανοί που έμειναν πίσω εν μέσω μίας χαοτικής επιχείρησης εκκένωσης, και γίνεται διπλωματικός αγώνας για να διασφαλιστεί -εάν διασφαλιστεί- πως έστω κάποιοι από αυτούς θα μπορούν να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν με πολιτικές πτήσεις μετά την 31η Αυγούστου.

«Η επιχείρηση αυτή ήταν ανέκαθεν επικίνδυνη αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο. Οι απειλές είναι πραγματικές και συχνά πολύ συγκεκριμένες» δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν [...] για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν λάθη ή παρανοήσεις» συνέχισε, αρνούμενος να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση.

Μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Πέμπτης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την Κυριακή έτερη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ σήμερα αναχαίτισε πέντε ρουκέτες που ερρίφθησαν κατά του αεροδρομίου -και πάλι με τη «σφραγίδα» του ISIS-K.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ