ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων μία ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων μία ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία
Μαζικά τεστ αντισωμάτων διεξάγονται στα παιδιά άνω των τριών ετών πριν το άνοιγμα των σχολείων AP Photo/Ariel Schalit

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο το Ισραήλ, με σχεδόν 11.000 νέες μολύνσεις να ανακοινώνονται σήμερα, Τρίτη, παραμονή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Με το βλέμμα στο άνοιγμα των σχολείων, και καθώς η πανδημία αναζωπυρώνεται στη χώρα που έχει θεσπίσει από τις πρώτες τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών, η ισραηλινή κυβέρνηση μείωσε στα 12 έτη το κατώτερο ηλικιακό όριο για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, επιχειρώντας να αναχαιτίσει την αύξηση των κρουσμάτων λόγω μετάλλαξης Δέλτα.

Παράλληλα, εγκαθίστανται κέντρα εμβολιασμού στα σχολεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται εκστρατεία διεξαγωγής ορολογικών τεστ κατά της Covid-19 για τα παιδιά ηλικίας τριών ετών και άνω, προκειμένου να μελετήθούν τα αντισώματα που αναπτύσσουν τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού δεν έχει πάψει να αυξάνεται στο Ισραήλ κυρίως λόγω της εξάπλωσης του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του ιού στους ανεμβολίαστους ενήλικες, αλλά και σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πριν από περισσότερο από έξι μήνες, γεγονός το οποίο ώθησε τις αρχές να ξεκινήσουν εκστρατεία για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου.

Χθες, Δευτέρα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει περισσότερα από 9.000 νέα κρούσματα, ενώ σήμερα ανακοίνωσαν 10.947 (7,65% θετικών τεστ), τα οποία ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ των 10.118 νέων κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε ένα 24ωρο στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το οποίο επισήμανε ωστόσο μια ελαφρά μείωση του αριθμού των σοβαρών κρουσμάτων στην χώρα.

Παρά το ρεκόρ νέων κρουσμάτων, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να μην καθυστερήσει την επιστροφή στα θρανία για τους 2,4 εκατομμύρια μαθητές της χώρας, που προβλέπεται για αύριο, Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ωστόσο ότι το προσωπικό των σχολείων που αρνείται να εμβολιαστεί θα πρέπει να παρουσιάζει ένα αρνητικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Το Ισραήλ ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν, ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, μια ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού χάρη σε μια συμφωνία με την Pfizer, η οποία του παρέδωσε γρήγορα εκατομμύρια πληρωμένες δόσεις σε αντάλλαγμα για δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον πληθυσμό του, γεγονός το οποίο επέτρεψε τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων έως την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στο Ισραήλ, ήτοι περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού και περισσότερο από το 80% των ενηλίκων, ενώ το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στο Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να επιβάλλει εκ νέου περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια από τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ