ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Άιντα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη - Αδιάβατοι δρόμοι από τις πλημμύρες

Τυφώνας Άιντα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη - Αδιάβατοι δρόμοι από τις πλημμύρες
AP Photo

O δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κήρυξε το βράδυ της Τετάρτης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του «ιστορικού καιρικού φαινομένου», καθώς η βροχόπτωση-ρεκόρ από τον τυφώνα  Άιντα στη μητρόπολη προκάλεσε πλημμύρες και έκανε πολλούς δρόμους επικίνδυνους ως αδιάβατους.

Η λειτουργία σχεδόν όλων των γραμμών του μετρό της Νέας Υόρκης ανεστάλη αργά το βράδυ της Τετάρτης, καθώς απομεινάρια του τυφώνα, ο οποίος στο μεταξύ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, έφερε καταρρακτώδεις βροχές, ξαφνικές πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους στην περιοχή, μετέδωσε το CNNi.

Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε τουλάχιστον πέντε προειδοποιητικά δελτία για ξαφνικές πλημμύρες σε περιοχές από τη Φιλαδέλφεια μέχρι το Νιου Τζέρζι.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Νιου Τζέρζι, ο Φιλ Μέρφι, κήρυξε επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Άιντα.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων, ενώ ένας άνδρας αγνοείται και πιστεύεται ότι σκοτώθηκε από έναν αλιγάτορα. Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στην Πρέριβιλ, ενώ ένας άλλος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να οδηγήσει μέσα στα νερά ενός χειμάρρου, 95 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης.

Εξάλλου μετά την υποχώρηση των υδάτων έχει αρχίσει να φαίνεται το μέγεθος της καταστροφής κατά μήκος των αμερικανικών ακτών του Κόλπου του Μεξικού.

Το Πορτ Φουρσόν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με κάποιους δρόμους να παραμένουν κλειστοί και τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι ίσως χρειαστούν εβδομάδες για να καθαρίσουν.

Στο μεταξύ στο Μισισίπι, όπου σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές λόγω του Άιντα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν – εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση—μετά την κατάρρευση ενός δρόμου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο αντικυβερνήτης της Λουιζιάνας Μπίλι Νάνγκεσερ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, κυρίως στις παράκτιες περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ