ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Άιντα: Ιστορικές πλημμύρες και δεκάδες νεκροί - Η κλιματική κρίση είναι εδώ, λέει ο Μπάιντεν

Τυφώνας Άιντα: Ιστορικές πλημμύρες και δεκάδες νεκροί - Η κλιματική κρίση είναι εδώ, λέει ο Μπάιντεν
AP Photo/Matt Rourke

Πρωτοφανούς κλίμακας πλημμύρες και ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεΐ και το Κονέκτικατ, με τον τυφώνα Άιντα -τον πέμπτο ισχυρότερο στην ιστορία των ΗΠΑ- να έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα αγόρι δύο ετών, σε όλη τη χώρα. 

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ» δήλωσε σε έκτακτο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεσμευόμενος για τη στήριξη της κυβέρνησης προς τους πληγέντες.

Στο νότο ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι ζημιές είναι τόσο εκτεταμένες που κατά ορισμένες αναφορές η ηλεκτροδοτότηση στη Λουϊζιάνα μπορεί να αποκατασταθεί ακόμη και έπειτα από ένα μήνα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι διέσωσε εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε υπόγεια, σταθμούς του μετρό και αυτοκίνητα σε πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν διασωθεί και στη Φιλαδέλφεια.

Έξι χιλιάδες άνδρες της Εθνοφρουράς κινητοποποιήθηκαν για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, ενώ έχουν «σηκωθεί» drones για την αποτίμηση των καταστροφών. Σχετική συνδρομή για την απεικόνιση της καταστροφής έχει ζητηθεί και από το στρατό και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα είμαστε δίπλα σας για όσο χρειαστεί» δεσμεύθηκε απευθυνόμενος στους πληγέντες ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως οι ιστορικές πλημμύρες, σε συνδυασμό με τις φωτιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια, συνιστούν απόδειξη ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ» και οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένες στο μέλλον».

Επί του παρόντος έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 11 ατόμων στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, ενώ άλλοι έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λουϊζιάνα και το Μισισίπι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπάιντεν.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται ένα παιδί μόλις δύο ετών, μεταδίδει το CNNi. Κατά πληροφορίες του NBC ο απολογισμός είναι ακόμη βαρύτερος· 22 νεκροί, οι περισσότεροι εκ των οποίων στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ανάμεσά τους, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ο γιος τους και άλλο ένα άτομο, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο ίδιο κτήριο που πλημμύρισε.

Εν μέσω πρωτοφανούς κακοκαιρίας, τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τα νερά να «ορμούν» σε κατοικίες και σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου της Νέας Υόρκης, όπου έχει διακοπεί η λειτουργία σχεδόν όλων των γραμμών.

Ανεπιβεβαίωτες επί του παρόντος εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανέμους ταχύτητας έως 274 χλμ την ώρα.

Παράλληλα έχουν ανασταλεί πολλές πτήσεις και δρομολόγια τρένων στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.

Η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και το Κονέκτικατ, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, να κάνει λόγο για «ιστορικό καιρικό φαινόμενο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ