ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Έντεκα χρόνια φυλακή στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα

Λευκορωσία: Έντεκα χρόνια φυλακή στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα
Ramil Nasibulin/BelTA pool photo via AP, File

Η Μαρία Κολεσνίκοβα, από τους ηγέτες των μαζικών περυσινών διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 11 ετών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και ανακοίνωσε η λευκορωσική αντιπολίτευση.

Εναντίον της Κολεσνίκοβα και ενός άλλου πολιτικού της αντιπολίτευσης, του Μαξίμ Ζνακ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εξτρεμισμό και για παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας.

Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και η Κολσενίκοβα τις χαρακτήρισε «παράλογες». Ο Ζνακ καταδικάστηκε σε δεκαετή ποινή κάθειρξης.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, η Κολεσνίκοβα απήχθη από «μασκοφόρους» στο Μινσκ. Η οικογένειά της υπέβαλε αναφορά αγνοουμένου.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, συνελήφθη στη συνοριακή διάβαση της Αλεξάντροβκας με την Ουκρανία. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το τι συνέβη στα σύνορα. Εκπρόσωπος της Επιτροπής Κρατικών Συνόρων ισχυρίστηκε ότι η Κολεσνίκοβα προσπαθούσε να περάσει στην Ουκρανία στις 4 το πρωί με τη βοήθεια των δύο συνεργατών της, του Αντον Ροντενκόφ και του Ιβάν Κράβτσοφ.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι κρατήθηκε μετά το σκίσιμο του διαβατηρίου της, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να την αναγκάσουν να περάσει τα σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ