ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Εισαγγελική έφοδος στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος

Γερμανία: Εισαγγελική έφοδος στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος
Οι σημαίες της Γερμανίας και της ΕΕ κυματίζουν στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο AP Photo/Markus Schreiber

Έφοδο στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν εισαγγελείς στη Γερμανία κατάσχοντας έγγραφα, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενη παρακώλυση της Δικαιοσύνης από αξιωματούχους της κυβερνητικής υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος. 

Η έρευνα για τη Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU), υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών -του οποίου προΐσταται ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Όλαφ Σολτς- εξετάζει εάν η υπηρεσία έμεινε άπρακτη μπροστά στις προειδοποιήσεις τραπεζών για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος.

Οι έφοδοι σημειώνονται σε μια σημαντική στιγμή για τον Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει σημαντικές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η FIU από κοινού με τη ρυθμιστική αρχή Bafin, που υπάγονται αμφότερες στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν επικριθεί στο παρελθόν επειδή απέτυχαν να εντοπίσουν προβλήματα της εταιρίας πληρωμών Wirecard, η οποία κατέρρευσε στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα.

Εκπρόσωπος των εισαγγελέων δήλωσε πως η έρευνα ξεκίνησε μετά την παραλαβή παραπόνων σύμφωνα με τα οποία η FIU δεν ενήργησε για ύποπτες συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένων στην Αφρική, μεταξύ 2018-2020.

Ο εκπρόσωπος είπε πως έγινε έρευνα στα υπουργεία προκειμένου να εξακριβωθεί αν η υπηρεσία είχε λάβει εντολή να αγνοήσει τις ύποπτες ροές χρημάτων.

Εισαγγελείς δήλωσαν πως η υπηρεσία έλαβε ειδοποιήσεις από τράπεζες λόγω ανησυχιών ότι τα χρήματα είχαν σχέση με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Εισαγγελείς ανέφεραν πως εξετάζουν επίσης το γεγονός ότι αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραματικά.

Όπως ανέφεραν, προηγούμενες έρευνες στην FIU είχαν αποκαλύψει ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία που ερευνήθηκαν σήμερα.

Υποβαθμίζει την έφοδο και αφήνει αιχμές ο Όλαφ Σολτς

Σε αρχική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου.

Ακολούθως ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς δήλωσε πως οι εισαγγελείς που έκαναν έφοδο στο υπουργείο του έθεσαν ξεκάθαρες ερωτήσεις που «θα μπορούσαν να είχαν τεθεί γραπτώς».

«Ο κόσμος ας κρίνει αν ήταν σωστό να τεθούν [οι ερωτήσεις] με διαφορετικό τρόπο» δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους σε μια προεκλογική στάση στο Πότσδαμ, κοντά στο Βερολίνο.

Ο Σολτς, υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, επισήμαμεν πως ενίσχυσε το προσωπικό της υπηρεσίας την οποία εποπτεύει και έχει τεθεί υπό έρευνα για φερόμενα κενά στην επιβολή του νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ