ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: «Επικροτούν» οι ΗΠΑ τους Ταλιμπάν για την πρώτη πτήση από την Καμπούλ

Αφγανιστάν: «Επικροτούν» οι ΗΠΑ τους Ταλιμπάν για την πρώτη πτήση από την Καμπούλ
Οι σημαίες των Ταλιμπάν υψώνονται πλέον στο αεροδρόμιο της Καμπούλ AP Photo/Bernat Armangue

Τη «συνεργασία» και την «ευελιξία» των Ταλιμπάν χαιρέτισε ο Λευκός Οίκος, με αφορμή την πρώτη επιβατική πτήση απομάκρυνσης ξένων υπήκοων μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Στην πτήση τσάρτερ από την Καμπούλ με προορισμό την Ντόχα του Κατάρ επέβαιναν κυρίως Αμερικανοί πολίτες.

«Οι Ταλιμπάν συνεργάστηκαν καθιστώντας εφικτή την αναχώρηση των Αμερικανών πολιτών και των νομίμων, μόνιμων κατοίκων» προς τις ΗΠΑ «με πτήσεις τσάρτερ» από την Καμπούλ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Επέδειξαν ευελιξία και επαγγελματισμό στις επαφές μας μαζί τους, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Είναι ένα πρώτο, θετικό βήμα» προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Αεροσκάφος της Qatar Airways, με επιβαίνοντες ξένους υπηκόους από το Αφγανιστάν, είχε προσγειωθεί λίγο νωρίτερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ της Ντόχα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera μετέδωσε την είδηση προσγείωσης του αεροσκάφους, ενώ επίσης ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) είδαν το αεροσκάφος να φτάνει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ.

Περίπου 113 επιβάτες επέβαιναν στο αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Καναδών, Ουκρανών, Γερμανών και Βρετανών υπηκόων, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε ότι 13 Βρετανοί υπήκοοι κατόρθωσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν με προορισμό το Κατάρ, το οποίο και ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην εκτέλεση της πτήσης.

Πρώτη πτήση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Πρόκειται για την πρώτη πτήση που οργανώνεται για την απομάκρυνση ξένων από το Αφγανιστάν μετά τη γιγαντιαία αερογέφυρα που στήθηκε από τις ΗΠΑ και επέτρεψε να φύγουν από τη χώρα περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι κατόπιν της αστραπιαίας κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

«Κατορθώσαμε την πραγματοποίηση της πρώτης επιβατικής πτήσης μόλις πριν από μία ώρα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι από το Ισλαμαμπάντ, ευχαριστώντας τους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Τη βοήθεια του Κατάρ ως προς την απομάκρυνση ανθρώπων που έμειναν πίσω ζήτησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ντόχα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν..

Στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι παρέμεναν έως και 100 Αμερικανοί μετά τη στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ, ενώ χιλιάδες είναι και οι Αφγανοί πολίτες, που συνεργάστηκαν με τις συμμαχικές δυνάμεις κατά την τελευταία αυτή 20ετία, και έμειναν πίσω διατρέχοντας κίνδυνο στα χέρια του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Μιλώντας προ ημερών από τη Ντόχα, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως οι οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν εκ νέου απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα επιτρέψουν στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το πράξουν.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν στις ΗΠΑ ότι «θα επιτρέψουν στους ανθρώπους που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να φύγουν ελεύθερα» είχε αναφέρει ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Ντόχα. «Θα τους παρακολουθούμε» προσέθεσε, τονίζοντας ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αναμένει οι Ταλιμπάν να τηρήσουν αυτή τους τη δέσμευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ