ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν - ΙΑΕΑ: Η επιτήρηση του πυρηνικού προγράμματος συνεχίζεται

Ιράν - ΙΑΕΑ: Η επιτήρηση του πυρηνικού προγράμματος συνεχίζεται
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι (κέντρο) κατά τις συνομιλίες στην Τεχεράνη Atomic Energy Organization of Iran via AP

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν, όσον αφορά την επιτήρηση του πυρηνικού προγράμματός του, ανακοίνωσε απόψε από τη Βιέννη ο γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Τεχεράνη, ο Γκρόσι δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο της Βιέννης ότι η συμφωνία «δίνει χρόνο στη διπλωματία [...] ούτως ώστε να βρεθούν ευρύτερες λύσεις», αναφερόμενος στις συνομιλίες για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

«Σε μερικές ημέρες, πολύ συντομα» οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό παρακολούθησης των διαφόρων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί σωστά» επισήμανε.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι ανέφερε, επίσης ότι έλαβε μια «εγκάρδια πρόσκληση» να επιστρέψει σύντομα στο Ιράν για να συζητήσει τα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα, δηλαδή τα σωματίδια ουρανίου που εντοπίστηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες. Ο ίδιος προσέθεσε, όμως, ότι «ίσως να χρειαστεί χρόνος» για τις συνομιλίες αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ