ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αύξηση - «φωτιά» κατά 40% στο ηλεκτρικό ρεύμα το επόμενο τρίμηνο

Ιταλία: Αύξηση - «φωτιά» κατά 40% στο ηλεκτρικό ρεύμα το επόμενο τρίμηνο
AP/Riccardo De Luca

Ενώπιον αυξήσεων - «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 40% το επόμενο τρίμηνο «έρχεται» η Ιταλία, όπως προαναγγέλλει ο υπουργός αρμόδιος για την Οικολογική Μετάβαση, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών να κάνει λόγο για ετήσια επιβάρυνση 247 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και να ζητά άμεσα λύσεις από την κυβέρνηση Ντράγκι.

«Το περασμένο τρίμηνο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 20% και το επόμενο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 40%. Είναι πράγματα που πρέπει να λέγονται και τα οποία έχουμε το χρέος να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σε παρέμβασή του στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Γένοβα το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο (Cgil).

Ο ίδιος επισήμανε πως για την επικείμενη άνοδο των τιμών «ευθύνεται η 'έκρηξη' του κόστους των πρώτων υλών, ιδίως του φυσικού αερίου».

Ιταλική Ένωση Καταναλωτών: Ετήσια επιβάρυνση 247 ευρώ για τα νοικοκυριά

Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, Unc, σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις του Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση κατά 40% στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος«μεταφράζεται» σε πρόσθετο κόστος 247 ευρώ ετησίως για κάθε νοικοκυριό.

«Αν η αύξηση αυτή, όντως ισχύσει, θα έχει τρομερά καταστροφικές συνέπειες για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο, κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ περισσότερο απ' ότι μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της Ιταλικής Ένωσης Καταναλωτών, Μάρκο Βινιόλα.

«Μια τέτοια αστρονομική άνοδος των τιμών κινδυνεύει να αποτελέσει εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και βαραίνοντας στον προϋπολογισμό των οικογενειών, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κατανάλωσης», πρόσθεσε ο Βινιόλα.

Οι Ιταλοί καταναλωτές κάλεσαν την ιταλική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της χώρας να βρουν άμεσα λύση και υποδεικνύουν, ως αναγκαία βήματα για την στήριξη των πολιτών, να μην συμπεριλαμβάνονται, πλέον, στον λογαριασμό του ρεύματος τα κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να καταργηθούν οι φόροι υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ