ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή δήλωση Μπάιντεν-Τζόνσον-Μόρισον για ζήτημα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας

Κοινή δήλωση Μπάιντεν-Τζόνσον-Μόρισον για ζήτημα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας
(Toby Melville/Pool Photo via AP)

Σε μια κοινή ανακοίνωση θα προβούν στις 17.00 ώρα Ουάσινγκτον (24.00 ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Αυτό ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον, η ανακοίνωση θα αφορά ένα ζήτημα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κοινή δήλωση που θα γίνει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει μια νέα ομάδα εργασίας με τη Βρετανία και την Αυστραλία για την ανταλλαγή προηγμένων τεχνολογιών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η Κίνα.

Η ομάδα εργασίας θα ονομαστεί AUUKUS και θα διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Πηγή του POLITO σημειώνει ότι ότι θα υπάρχει ένα πυρηνικό στοιχείο στο σύμφωνο πάνω στο οποίο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιράζονται τις γνώσεις τους για τον τρόπο διατήρησης της πυρηνικής αμυντικής υποδομής.

Την ίδια στιγμή οι πηγές σημειώνουν πως δεν υπάρχει τίποτα που να αναφέρει ρητά την Κίνα στην τριμερή συμφωνία, αλλά τόνισαν ότι η ανακοίνωση υπονοεί ότι πρόκειται για άλλη μια κίνηση των δυτικών συμμάχων που αντιδρούν στην άνοδο της Κίνας σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς.

Η εφημερίδα Financial Review της Αυστραλίας ανέφερε ότι η Καμπέρα θα εγκαταλείψει τη συμφωνία υποβρυχίων ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία και θα αποκτήσει τώρα ένα αμερικανικής κατασκευής πυρηνικό υποβρύχιο. Η γαλλική συμφωνία αντιμετώπιζε από καιρό πρόβλημα, με τη Ναυτική Ομάδα, τη γαλλική ναυπηγική να επιφορτίζεται με την κατασκευή των 12 υποβρυχίων και την κυβέρνηση της Αυστραλίας να διαφωνεί με τις αλλαγές σχεδιασμού και τις αυξήσεις κόστους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ