Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση με παγκόσμιες επιπτώσεις
Το Αφγανιστάν χρειάζεται επείγουσα και βιώσιμη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να προληφθεί μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, προειδοποιώντας για παγκόσμιες επιπτώσεις αν συμβεί αυτό.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει απελπιστική», σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τετάρτη έπειτα από τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα.
«Αν οι δημόσιες υπηρεσίες και η οικονομία καταρρεύσουν, θα δούμε ακόμη περισσότερα δεινά, αστάθεια και εκτοπισμούς τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας», πρόσθεσε.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει ως εκ τούτου να εμπλακεί στο Αφγανιστάν - και γρήγορα- προκειμένου να προληφθεί μια ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, η οποία δεν θα έχει μόνον περιφερειακές επιπτώσεις, αλλά παγκόσμιες επιπτώσεις», υπογράμμισε.
Προτού ακόμη καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα στο Αφγανιστάν, ο Γκράντι είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Αφγανοί, ή περίπου ο μισός πληθυσμός, χρειαζόταν ανθρωπιστική βοήθεια.
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ήδη εκτοπιστεί στη χώρα, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την ξηρασία και την πανδημία της COVID-19.
Η φτώχεια και η πείνα έχουν κλιμακωθεί από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σε διεθνή διάσκεψη αυτήν την εβδομάδα ότι οι Αφγανοί αντιμετωπίζουν «ίσως την πιο επικίνδυνη γι'αυτούς ώρα».
Οι δωρητές στην διάσκεψη δεσμεύτηκαν για την χορήγηση άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσουν το Αφγανιστάν.
Παθολογικά τα αίτια θανάτου του 63χρονου που βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα στο Παγκράτι
11:00
Γαλλία: Διάρρηξη στο μουσείο Λαλίκ - Εκλάπησαν κοσμήματα εκατομμυρίων ευρώ
10:55
Κεφαλονιά: Στη φυλακή προπονητής για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων αθλητριών στίβου
10:50
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Γαλλία - Bελτιωμένη η κατάσταση σε Ισπανία και Πορτογαλία
10:43