ΚΟΣΜΟΣ

H Egypt Air «πετά» στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά από το 1979

H Egypt Air «πετά» στο Τελ Αβίβ για πρώτη φορά από το 1979
AP Photo/Kevin Cleynhens

Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, η EgyptAir θα πραγματοποιήσει απευθείας πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Πέμπτη, στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, και του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι , στο θέρετρο του Σαλμ ελ Σέιχ.

Οι πρώτες πτήσεις από τον εθνικό αερομεταφορέα της Αιγύπτου προς το Τελ Αβίβ είναι ήδη προγραμματισμένες για τις αρχές Οκτωβρίου (συγκεκριμένα στις 3, 4, 5 και 7 Οκτωβρίου) και θα είναι οι πρώτες της EgyptAir από το 1979, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου.

Ενώπιος ενωπίω Μπένετ - Αλ Σίσι

Οι σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων, θέματα ασφαλείας καθώς και διμερή ζητήματα, τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση κορυφής των Ναφτάλι Μπένετ και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι την περασμένη Δευτέρα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο εδώ και μία δεκαετία.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, οι Ναφτάλι Μπένετ και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συζήτησαν «τις προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε νεκρό σημείο από το 2014.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο Μπένετ εξέφρασε στον Σίσι την επιθυμία του Ισραήλ να επιστραφούν στη χώρα οι σοροί των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 2014 στη Γάζα, καθώς και των δύο πολιτών που είχαν εισέλθει με τη δική τους θέληση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της ανακατασκευής των υποδομών και των κτιρίων που έχουν καταστραφεί στη Γάζα.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, είχε προτείνει ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τη «βελτίωση» των συνθηκών διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε «τη στήριξη και την εμπλοκή των Αιγύπτιων εταίρων».

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε επίσης η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρόντες στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου έγινε η συνάντηση, ήταν επίσης οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών.

Η τελευταία επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε το 2011 από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε γίνει δεκτός από τον τότε πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ λίγο πριν από την εξέγερση που τον ανέτρεψε.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση που έλαβε τον περασμένο μήνα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο οποίος και μεσολάβησε για την επίτευξη της εκεχειρίας που συνομολογήθηκε μετά την 11ήμερη σύγκρουση του περασμένου Μαΐου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους κατέρρευσαν το 2014 και αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες προοπτικές για την αναβίωσή τους. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού, αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Οικονομία έναντι ασφάλειας»

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Γιαΐρ Λαπίντ, παρουσίασε χθες, Κυριακή, το αποκαλούμενο σχέδιο «Οικονομία έναντι Ασφάλειας». Στόχος, να «βελτιωθούν» οι συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για «ησυχία» εκ μέρους της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι μοναδικές δύο επιλογές ήταν είτε να κατακτήσουμε τη Γάζα, είτε να έχουμε ταραχές χωρίς τέλος. Όμως είναι δύο κακές επιλογές» δήλωσε ο Λαπίντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αντικείμενο την ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ προτείνει συγκεκριμένα ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια, χωρίς ωστόσο να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Στην πρώτη φάση θα επισκευαστεί το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, θα συνδεθεί το φυσικό αέριο και θα κατασκευαστεί μια μονάδα αφαλάτωσης στη Γάζα, τον θύλακα που παραμένει υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 15 χρόνια.

Σήμερα, στη Λωρίδα της Γάζας οι κάτοικοι έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για 12 ώρες την ημέρα, κατά μέσο όρο, ενώ το πόσιμο νερό είναι ελάχιστο.

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα πρέπει να δεσμευτεί σε «μακροχρόνια ησυχία», ανέφερε ο Λαπίντ, προειδοποιώντας ότι εάν σημειωθούν βίαια επεισόδια, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «σφοδρότερη σε σύγκριση με το παρελθόν».

Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν ένα λιμάνι, μια «οδική σύνδεση» μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και μια νέα βιομηχανική ζώνη.

Το σχέδιο αυτό, που θα πρέπει να λάβει την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης, δεν έχει ως στόχο να επιλυθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη αλλά να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων και «να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τις μελλοντικές συνομιλίες», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Παρά τις αλλεπάλληλες «εκεχειρίες» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σποραδικά εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους, με τον στρατό να απαντά με επιδρομές σε στόχους μέσα στον θύλακα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του Λαπίντ εκτοξεύτηκε άλλη μία ρουκέτα από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, αλλά αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα.

Από το 2008 το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε τέσσερις πολέμους.

Τέσσερις μήνες μετά τον τελευταίο πόλεμο, τον Μάιο, η ανοικοδόμηση στον θύλακα δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει ακόμη, παρά τις δεσμεύσεις σειράς δωρητών.

Το ισραηλινό σχέδιο «δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς τη δέσμευση των Αιγύπτιων εταίρων μας», ενώ θα χρειαστεί ακόμη η οικονομική στήριξη των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, αρχής γενομένης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπογράμμισε καταλήγοντας ο Γιαΐρ Λαπίντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ