ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Ακυρώθηκε συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και Βρετανίας

AUKUS: Ακυρώθηκε συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και Βρετανίας
AP Photo/Michel Euler, Pool)

Εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής ρήξης που έχει πυροδοτήσει η αμυντική σύμπραξη AUKUS στον Ινδοειρηνικό, η Γαλλία ακυρώνει κατά πληροφορίες τη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν εντός της εβδομάδας η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, με τον Βρετανό ομόλογό της, Μπεν Ουάλας.

Καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επιβεβαίωσαν το βράδυ της Κυριακής σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian που ανέφερε ότι η συνάντηση ματαιώθηκε.

Τα υπουργεία Άμυνας Γαλλίας και Βρετανίας δεν έχουν προβεί επί του παρόντος σε κάποιο επίσημο σχόλιο.

Μετά τον αιφνιδιασμό της AUKUS, η Γαλλία ανακάλεσε σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου τους πρεσβευτές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία σε αντίποινα για την ακύρωση εκ μέρους της Καμπέρα του «συμβολαίου του αιώνα» ύψους 56 δισ. ευρώ για την προμήθεια συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων.

Μέσω της τριμερούς αμυντικής σύμπραξης στον Ινδοειρηνικό, που στοχεύει στην απόκρουση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός και επενδύει πλέον στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ «προς όφελος του εθνικού της συμφέροντος».

Η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε εκ μέρους της Γαλλίας άσκοπη, με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, να δηλώνει σε ειρωνικό τόνο χθες:

«Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών». Και παράλληλα να χαρακτηρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο «ρεζέρβα» της τριμερούς πρωτοβουλίας.

Υπεραμύνεται της συμμετοχής της η Βρετανία

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, υπερασπίστηκε σήμερα την προσέγγιση του Λονδίνου στην αμυντική συμφωνία που σύναψε με την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα.

Αυτή η συμφωνία δείχνει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να «επιδείξει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας» και τη «δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», έγραψε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Telegraph.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ