ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS - Φον ντερ Λάιεν: Απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία

AUKUS - Φον ντερ Λάιεν: Απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία
(AP Photo/Michel Euler)

Από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήρθε η πρώτη αντίδραση της ΕΕ στην ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ στο CNNi.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδο Ειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μια έκτακτη συνάντηση που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά μια καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή αναλύει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS και τις επιπτώσεις της, προτού υπάρξει επίσημα αντίδραση από μέρους της.

Το Παρίσι αντέδρασε με αγανάκτηση στην απόφαση της Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα να ακυρώσει τη σύμβαση ύψους 56 δισ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και αντ 'αυτού να συνάψει σύμφωνο με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες. Ένδειξη της οργής που προκλήθηκε στο Παρίσι είναι η απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να ανακαλέσει τους πρέσβεις του από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα.

«Βυθίζεται» η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας λόγω της AUKUS

AUKUS: Η Βρετανία θέλει εξομάλυνση με τη Γαλλία μετά την ακύρωση συνάντησης των υπουργών Άμυνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ