ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανός πρόεδρος στον ΟΗΕ: «Το ηγεμονικό σύστημα των ΗΠΑ απέτυχε παταγωδώς»

Ιρανός πρόεδρος στον ΟΗΕ: «Το ηγεμονικό σύστημα των ΗΠΑ απέτυχε παταγωδώς»
UN Web TV via AP

Το «ηγεμονικό σύστημα» των Ηνωμένων Πολιτειών «απέτυχε παταγωδώς», δήλωσε στη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί αναφερόμενος στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και τη χαοτική εκκένωση από το Αφγανιστάν.

«Φέτος, δύο σκηνές σημάδεψαν την Ιστορία: Στις 6 Ιανουαρίου, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο δέχτηκε επίθεση από τον λαό και τον Αύγουστο, όταν ο λαός του Αφγανιστάν έπεφτε από τα αμερικανικά αεροπλάνα. Από το Καπιτώλιο στην Καμπούλ, ένα σαφές μήνυμα στάλθηκε στον κόσμο: Το ηγεμονικό σύστημα των ΗΠΑ δεν έχει καμία αξιοπιστία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Όχι μόνο το ηγεμονικό σύστημα, αλλά και όλο το σχέδιο που είχε ως στόχο να επιβληθεί η Δυτική ταυτότητα, απέτυχαν παταγωδώς» επέμεινε.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσί τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για να διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εφόσον «ο τελικός στόχος είναι να αρθούν όλες οι κυρώσεις».

Πρόσθεσε, όμως, ότι η Τεχεράνη «δεν έχει εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης» περί επιστροφής στη συμφωνία, την οποία ανακάλεσαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ραϊσί, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν ήταν δικαστής, είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ το 2018 «ήταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας» της Covid-19.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 διακόπηκαν δύο ημέρες αφότου ο Ραϊσί εξελέγη στην προεδρία, τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ