ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής συμβούλου του Ζελένσκι

Ουκρανία: Απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής συμβούλου του Ζελένσκι
Ο Σερί Σεφίρ (αριστερά) και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ορκωμοσία του νέου προέδρου στις 20 Μαΐου 2019 EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Περισσότερες από 10 σφαίρες είχαν ως στόχο τον Σερί Σεφίρ, σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας, ο οποίος επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας, ενώ ο οδηγός του τραυματίστηκε. Όπως μεταδίδει η DW, η Ρωσία αρνείται οποιάδήποτε εμπολή στην επίθεση.

Ο Σεφίρ ηγείται μιας ομάδας συμβούλων κοντά στον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Άγνωστοι πυροβόλησαν περίπου 10 φορές με αυτόματο όπλο διαμετρήματος 7,62 (σ.σ. Καλάσνικοφ)», έγραψε στο Facebook η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«Πυροβολισμοί ερρίφθησαν εναντίον του Σεφίρ. Τρεις σφαίρες χτύπησαν τον οδηγό, ο οποίος βρίσκεται τώρα στην ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση. Ο Σεφίρ είναι ζωντανός, δεν τραυματίστηκε», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Strana.UA.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων επιβεβαίωσε την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Πρώτου Προεδρικού Συμβούλου Σερί Σεφίρ. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι περισσότερες από δέκα σφαίρες έπληξαν το αυτοκίνητο κοντά στο χωριό Λεσνίκι έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

«Σήμερα, περίπου στις 10:00, ερρίφθησαν πυρά εναντίον του αυτοκινήτου του Πρώτου Προεδρικού Συμβούλου κοντά στο χωριό Λεσνίκι. Περισσότερες από δέκα σφαίρες έπληξαν το αυτοκίνητο. Ο οδηγός τραυματίστηκε», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του στο Facebook.

Ο Ζελένσκι ανήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει τους ολιγάρχες της Ουκρανίας. Ένας άλλος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε ότι η απόπειρα δολοφονίας θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αυτού.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα πρόκειται να συζητήσει έναν προεδρικό νόμο που έχει ως στόχο τη μείωση της επιρροής των ολιγαρχών.

«Το γεγονός δεν επηρεάζει τη δύναμη της ομάδας μας, την πορεία που επιλέξαμε - να αλλάξουμε, να καθαρίσουμε την οικονομία μας, να καταπολεμήσουμε το έγκλημα και μεγάλες οικονομικές ομάδες που ασκούν επιρροή», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Σερί Σεφίρ, σε δηλώσεις του μετά την απόπειρα δολοφονίας, είπε πως πρόκειται για πράξη εκφοβισμού της ουκρανικής ηγεσίας. «Δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος θα φοβηθεί» πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση της αστυνομίας, παρουσίας του υπουργό Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρσκι.

Η αστυνομία της Ουκρανίας «βλέπει» πολιτικά κίνητρα πίσω από την επίθεση, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση;

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από την επίθεση, αλλά είπε ότι θα υπάρξει «ισχυρή απάντηση».

«Ποιος είναι πίσω από αυτό, ειλικρινά, δεν ξέρω. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις; Θα μπορούσαν να είναι εσωτερικές, ίσως και εξωτερικές» είπε σε τηλεοπτική του δήλωση.

«Το να μου λες "γεια "με πυροβολισμούς μέσα από ένα δάσος στο αυτοκίνητο του φίλου μου είναι αδυναμία», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του πολιτικού του κόμματος έσπευσε να υποδείξει την πιθανότητα ενός ρωσικού ρόλου στην απόπειρα δολοφονίας.

«Ένα ρωσικό ίχνος δεν πρέπει να αποκλειστεί απόλυτα. Γνωρίζουμε την ικανότητά τους να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε διαφορετικές χώρες", δήλωσε ο Ολεκσάντρ Κορνιένκο.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα δολοφονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ