ΚΟΣΜΟΣ

«Αδειάζει» τον Τζόνσον ο Μπάιντεν - Στον «πάγο» εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας

«Αδειάζει» τον Τζόνσον ο Μπάιντεν - Στον «πάγο» εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας
AP Photo/Alex Brandon

Προς απογοήτευση του Μπόρις Τζόνσον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έβαλε καθαρά «στον πάγο» το ενδεχόμενο σύναψης εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών - Ηνωμένου Βασιλείου -διακηρυγμένο στόχο της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής ως «κατάκτηση» της μετά Brexit εποχής.

«Θα μιλήσουμε λίγο για το εμπόριο σήμερα και θα πρέπει να το 'δουλέψουμε'» ήταν η δήλωση Μπάιντεν προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν δεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Βρετανό πρωθυπουργό, η οποία και «προϊδέασε» για τη στάση του -σε αντίθεση με τη γραμμή που είχε χαράξει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Αμερικανοί όντως διαπραγματεύονται πολύ σκληρά» είπε από πλευράς του ο Μπόρις Τζόνσον, υποβαθμίζοντας εξίσου τις πιθανότητες να διασφαλίσει τελικά μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, πως η εμπορική συμφωνία «παραμένει προτεραιότητα», εντούτοις αναγνωρίζει πως δεν διαφαίνεται, έστω άμεσα, σχετική πρόθεση εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν.

Ως εκ τούτου, η Βρετανία εξετάζει πλέον τη συμμετοχή στην υπάρχουσα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού (USMCA) -διάδοχο σχήμα της NAFTA, την οποία κατήργησε ο Τραμπ-, μεταδίδει σχετικά το BBC.

«Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για να γίνει αυτό [η ένταξη στην USMCA]. To ζήτημα είναι εάν η αμερικανική διακυβέρνηση είναι έτοιμη. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ. Χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό» δήλωσε στο BBC πηγή με γνώση των σχετικών διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου ανά τον κόσμο μετά την έξοδο από την ΕΕ και την ενιαία αγορά -περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, με τις οποίες το ετήσιο εμπόριο ανήλθε στα 273 δισ. δολάρια το 1979.

Βόρεια Ιρλανδία, Αφγανιστάν και AUKUS

Κατά τη 90λεπτη συνάντηση Μπάιντεν - Τζόνσον στον Λευκό Οίκο τέθηκε επίσης επί τάπητος η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία -με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει ήδη πολλάκις προειδοποιήσει το Λονδίνο για την ανάγκη διαφύλαξης της ειρήνης-, το μέτωπο που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν με την επάνοδο των Ταλιμπάν, καθώς και το επιτακτικό πλέον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Και φυσικά, ο Ινδοειρηνικός στον απόηχο της διπλωματικής κρίσης που πυροδότησε με τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση η στρατηγική αμυντική σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS) με ζητούμενο την ανάσχεση της επιρροής της Κίνας -η οποία και «τορπίλισε» γαλλική σύμβαση-μαμούθ για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Ειδικά στο ζήτημα των Ταλιμπάν, Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν ότι ενδεχόμενη αναγνώριση του ισλαμιστικού καθεστώτος, που ανέκτησε την εξουσία κατόπιν της στρατιωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ, θα συναρτηθεί από το βαθμό σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέραν αυτού, συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά «κανάλια» ώστε να μην επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ