ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον για κλιματική κρίση: Είναι καιρός η ανθρωπότητα να ενηλικιωθεί

Τζόνσον για κλιματική κρίση: Είναι καιρός η ανθρωπότητα να ενηλικιωθεί
Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

«Είναι καιρός η ανθρωπότητα να ενηλικιωθεί», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, εκφωνώντας μια ασυνήθιστα παθιασμένη ομιλία εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην κλιματική κρίση. «Είναι καιρός να ακούσουμε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων», τόνισε.

Η 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26), που θα αρχίσει στα τέλη του Οκτωβρίου στη Γλασκόβη, θα αποτελέσει «καμπή για την ανθρωπότητα», προειδοποίησε ο κ. Τζόνσον, καλώντας τον κόσμο να δείξει «ωριμότητα» και «σοφία».

Προειδοποίησε και πάλι πως «ο όμορφος πλανήτης» της ανθρωπότητας κινδυνεύει να γίνει «ακατάλληλος για να ζούμε», όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και «για πολλά άλλα είδη», αν δεν αναληφθεί δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Γι’ αυτό η COP26 της Γλασκόβης είναι καμπή για την ανθρωπότητα. Πρέπει να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας», είπε. «Πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε την ωριμότητα και τη σοφία για να αναλάβουμε δράση», επέμεινε, τονίζοντας πως ο χρόνος εξαντλείται.

Η ομιλία του κ. Τζόνσον καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα είναι αδύνατον να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εάν δεν υπάρξει άμεση και μαζική μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η συμφωνία του Παρισιού (2015) για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η οποία είχε υπογραφτεί κατά τη διάρκεια της COP21, καλούσε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερους από 2° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, στην ιδεατή περίπτωση στον 1,5° Κελσίου.

Όμως στη βάση των τρεχουσών δεσμεύσεων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία, «ο κόσμος βρίσκεται στον δρόμο προς μια καταστροφική αύξηση 2,7° Κελσίου», προειδοποίησε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή της «τροχιάς» αυτής, η COP26 της Σκοτίας υπάρχει κίνδυνος να ολοκληρωθεί με αποτυχία.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε όλες τις χώρες να «πάνε πιο μακριά» και «πιο γρήγορα» ως προς τη μείωση των εκπομπών. Έβαλε μια δόση χιούμορ στην ομιλία αντικρούοντας τον... Κέρμιτ τον βάτραχο του Μάπετ Σόου, που είχε πει ότι «δεν είναι εύκολο να είσαι πράσινος», διαβεβαιώνοντας πως απεναντίας, «είναι εύκολο να είσαι πράσινος».

Εξήρε τη δέσμευση του προέδρου της Κίνας, του Σι Τζινπίνγκ, η χώρα του να σταματήσει να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ενέργειας με την καύση άνθρακα στο εξωτερικό, καθώς και τη δέσμευση των ΗΠΑ να διπλασιάσουν στα 11,4 δισεκ. δολάρια τον χρόνο τα κονδύλια που δίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Αλλά –επέμεινε ο Μπόρις Τζόνσον– «πρέπει να πάμε πιο μακριά πιο γρήγορα, χρειαζόμαστε όλες τις χώρες, πρέπει όλοι να κάνετε ένα βήμα μπροστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ