ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ μιλούν για διπλωματία στο πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ μιλούν για διπλωματία στο πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου
Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, πρόσαψε υποκρισία στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσον αφορά τη δέσμευσή του στη διπλωματία και στη συνεργασία.

Τοποθετούμενος το Σάββατο ενώπιον της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως επιλέγει με αποκλειστικά δικά της κριτήρια ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε προσεχή σύνοδο για τη δημοκρατία.

Από τη σκοπιά του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, οι ΗΠΑ πρακτικά «κάνουν πειρατεία στο δικαίωμα να κρίνεται, και σε ποιο βαθμό, αν μια χώρα εκπληρώνει τα δημοκρατικά πρότυπα».

«Ουσιαστικά η πρωτοβουλία είναι μάλλον στο πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου», καθώς η Ουάσινγκτον «κηρύσσει νέα ιδεολογική σταυροφορία» εναντίον όσων δεν θεωρεί τάσσονται στο δημοκρατικό στρατόπεδο, πρόσθεσε.

Αυτό, επέμεινε, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με την ομιλία του κ. Μπάιντεν την Τρίτη, όταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε πως δεν θέλει να δει τον κόσμο να διχάζεται και πάλι σε δύο στρατόπεδα.

Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να είναι πιο ενεργές και να επιλύουν όλα τα σχετικά θέματα» με την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την Τεχεράνη, είπε ακόμα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να είναι πιο ενεργές και να επιλύουν όλα τα σχετικά θέματα» με την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την Τεχεράνη, σημείωσε.

Ακόμα εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας της Βρετανίας και της Γερμανίας, με φόντο τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επαναληφθούν «το συντομότερο δυνατόν», επιθυμία που εξέφρασε η Τεχεράνη.

«Το Ιράν δεν θα κάνει τίποτα που απαγορεύεται», δήλωσε επίσης ο Λαβρόφ, επικρίνοντας τις μονομερείς κυρώσεις που ελήφθησαν σε βάρος του Ιράν μετά την αποχώρηση το 2018 των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ /JCPOA), όπως ονομάζεται η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ενέτειναν τις επαφές για το ιρανικό θέμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και τη δυσφορία τους απέναντι στο Ιράν, το οποίο δεν έδωσε καμιά «σαφή ένδειξη», όπως είπαν, για τις προθέσεις του σε σχέση με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με στόχο να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία και παράλληλα να αποσπάσουν μια άρση των αμερικανικών κυρώσεων έχουν διακοπεί μετά την εκλογή τον Ιούνιο νέου Ιρανού προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ