ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Χαμηλά ο πήχυς στο σημερινό τετ-α-τετ Αναστασιάδη, Τατάρ και Γκουτέρες

Κυπριακό: Χαμηλά ο πήχυς στο σημερινό τετ-α-τετ Αναστασιάδη, Τατάρ και Γκουτέρες
AP Photo

 Συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ πρόκειται να έχει, σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στις 20:15 ώρα Ελλάδας υπό τη μορφή γεύματος που θα παραθέσει ο κ. Γκουτέρες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, o πήχυς των προσδοκιών για τη σημερινό τετ-α-τετ στη Νέα Υόρκη διατηρείται χαμηλά, καθώς έχει προαποφασιστεί ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, ενώ παράλληλα δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ανακοινωθέν.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την απερχόμενη Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, ευελπιστεί ότι στη σημερινή τριμερή συνάντηση θα γίνουν βήματα για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επί τάπητος η αντικατάσταση της Τζέιν Χολ Λουτ

Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο δυνατό που φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί, είναι ο διορισμός νέου προσωπικού απεσταλμένου του κ. Γκουτέρες στην Κύπρο, ο οποίος θα αντικαταστήσει την κυρία Χολ Λουτ.

Η κίνηση αυτή βρίσκει σύμφωνη την Άγκυρα, η οποία έως σήμερα διατηρεί τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα σε καθεστώς προσωπικού απεσταλμένου, με περιορισμένους όρους εντολής και σε απόσταση από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, η αλλαγή προσώπου φαίνεται ότι ευνοεί, γενικότερα, όλες τις πλευρές. Όπως εκτιμάται, αφενός ο κ. Γκουτέρες δεν φορτώνεται ένα νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό, αφετέρου οι κύριοι Αναστασιάδης και Τατάρ διατηρούν ανοικτό το δίαυλο της μεταξύ τους επικοινωνίας, καθώς διατηρείται ζωντανή η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Κατά τα λοιπά, ο νέος απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα θα αναλάβει ως βασική του αποστολή να εξετάσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Κάτι που σημαίνει ότι τους ερχόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναλωθεί σε επαφές με τις δύο πλευρές με στόχο να βρει κοινό έδαφος.

Το Κυπριακό στο επίκεντρο των συνομιλιών Μπορέλ - Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το Κυπριακό ζήτημα καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ήταν το επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Είναι λαλό να συναντώ τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής υνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Συζητήσαμε για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, το Κυπριακό, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αφγανιστάν. Η στενή συνεργασία και συντονισμός είναι το κλειδί», ανέφερε, ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του στο twitter.

Στη διακήρυξη της Συνόδου υπογραμμίζεται με σαφήνεια η αντίθεση των εννέα χωρών της Μεσογείου απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ο σεβασμός της ακεραιότητας της Κύπρου αλλά και η αδήριτη ανάγκη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με ειρηνικό τρόπο.

Η διακήρυξη του EUMED9προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η διακήρυξη χαρακτηρίζεται μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. «Καλούμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Στην πολιτική διακήρυξή τους οι εννέα ηγέτες τόνισαν: «Μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ