ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - Δημοσκόπηση: Ούτε καν οι ψηφοφόροι του δεν θέλουν τον Άρμιν Λάσετ στην καγκελαρία

Γερμανία - Δημοσκόπηση: Ούτε καν οι ψηφοφόροι του δεν θέλουν τον Άρμιν Λάσετ στην καγκελαρία
AP Photo/Martin Meissner

Ούτε καν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) θα ήθελε να δει στην καγκελαρία τον Άρμιν Λάσετ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό των δικτύων RTL και ntv, την επομένη των εκλογών στη Γερμανία.

Μόνο το 44% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών θα ήθελε ο Άρμιν Λάσετ να είναι ο επόμενος καγκελάριος.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και των Πρασίνων θα ήθελαν τον Όλαφ Σολτς για καγκελάριο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP) προτιμούν επίσης τον Σολτς.

Το 56% του συνόλου των ερωτηθέντων πολιτών θα προτιμούσε τον Όλαφ Σολτς για καγκελάριο και μόνο το 11% θα προτιμούσε τον Άρμιν Λάσετ.

Το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ενός «συνασπισμού Φανάρι» που να αποτελείται δηλαδή από το SPD, τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP). Το 22% θα προτιμούσε έναν «συνασπισμό Τζαμάικα» που να αποτελείται δηλαδή από το CDU/CSU, τους Πράσινους και το FDP, ενώ το 13% θα προτιμούσε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό του SPD και του CDU/CSU.

Σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι των Πρασίνων που ερωτήθηκαν θα προτιμούσαν έναν συνασπισμό SPD, Πράσινων και FDP. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του FDP, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του «συνασπισμού φανάρι». Η πλειοψηφία των συντηρητικών (CDU/CSU) ψηφοφόρων προτιμά έναν «συνασπισμό Τζαμάικα».

Εάν ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Mάρκους Ζέντερ, ήταν υποψήφιος καγκελάριος αντί του Άρμιν Λάσετ, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα τα είχαν πάει καλύτερα στις εκλογές της Κυριακής.

«Χθες, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, ρωτήσαμε πάνω από 5.000 ψηφοφόρους. Πάνω από το ένα δέκατο των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων δήλωσαν ότι θα είχαν ψηφίσει Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) εάν ο Ζέντερ ήταν υποψήφιος καγκελάριος. Με τον Ζέντερ θα είχαν ξεπεράσει το 30%» δήλωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ στα δύο δίκτυα.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Αναμένοντας να ανάψει πράσινο το «Φανάρι» υπό τον Όλαφ Σολτς

Η Γερμανία είναι «πολιτικά σταθερή» διαβεβαιώνει ο Σολτς καθώς αρχίζει το «πόκερ» για νέα κυβέρνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ