ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Θύελλα» για τον μυστικό δίαυλο του Αμερικανού επιτελάρχη με την Κίνα επί Τραμπ

ΗΠΑ: «Θύελλα» για τον μυστικό δίαυλο του Αμερικανού επιτελάρχη με την Κίνα επί Τραμπ
Olivier Douliery/Pool via AP

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, απέκρουσε ίσως τις πιο προσωπικές και άμεσες επιθέσεις που έχει δεχτεί στη στρατιωτική καριέρα του από μέλη του Κογκρέσου, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί του επιτέθηκαν σφοδρά για τα «μυστικά» τηλεφωνήματά του στην Κίνα επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τις συνεντεύξεις του για βιβλία αναφορικά με την ταραχώδη θητεία του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο 63χρονος Μίλεϊ παρέμεινε ψύχραιμος, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ζητούσαν την παραίτησή του, στη διάρκεια μιας ήδη εριστικής ακρόασης, η οποία είχε ως αντικείμενο τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά επανειλημμένα επικεντρώθηκε σε ερωτήσεις σχετικά με τον στρατηγό.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο Μίλεϊ παραδέχτηκε ότι μίλησε στον Μπομπ Γούντγουορντ της Washington Post για ένα βιβλίο σχετικά με το ρόλο και την προσπάθεια του Αμερικανού επιτελάρχη να αποτρέψει μία κρίση με την Κίνα, η οποία φοβόταν το ενδεχόμενο επίθεσης από τις ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το βιβλίο παρουσίασε λεπτομερώς υποτιθέμενα «μυστικά» τηλεφωνήματα με τον στρατηγό Λι Ζουοτσένγκ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στις 30 Οκτωβρίου του 2020, αλλά και στις 8 Ιανουαρίου. Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης, ότι ο Μίλεϊ υποσχέθηκε να προειδοποιήσει πρώτα την Κίνα, στην περίπτωση που ο ίδιος δέχονταν διαταγή για να επιτεθεί.

Ο Μίλεϊ επιβεβαίωσε τα τηλεφωνήματα και είπε ότι δεν ήταν μυστικά σε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι ο ίδιος ενεργούσε ακολουθώντας οδηγίες μερικών εκ των υψηλόβαθμων συνεργατών του Τραμπ για την αποκλιμάκωση κρίσεων.

Ο στρατηγός παραδέχθηκε ότι προσπαθούσε να στείλει το μήνυμα στο Πεκίνο ότι «δεν θα σας επιτεθούμε» μετά από πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Κίνα φοβόταν για το ενδεχόμενο εκδήλωσης αμερικανικής επίθεσης.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν προκάλεσε τον Μίλεϊ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εκτελεστεί γι' αυτού του είδους τη συμπεριφορά σχετικά με την Κίνα.

«Αν ο αρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σας καλούσε και σας έλεγε, ‘Κοίτα, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε στην Ταϊβάν' και ο [Κινέζος πρόεδρος] Σι Τζινπίνγκ το ανακάλυπτε αυτό, θα εκτελούνταν» είπε ο Σάλιβαν, κάνοντας αναφορά στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.

Ο Μίλεϊ υποστήριξε ότι τα τηλεφωνήματα ήταν συμβατά με το καθήκον που έχει για τη διασφάλιση της στρατηγικής ισορροπίας.

«Γνωρίζω, είμαι σίγουρος, ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε πρόθεση να επιτεθεί στους Κινέζους και είναι διατεταγμένη ευθύνη μου να διαβιβάζω προεδρικές διαταγές και προθέσεις» δήλωσε ο Μίλεϊ στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του έχει δηλώσει ότι ο ίδιος «δεν σκέφτηκε ποτέ να επιτεθεί στην Κίνα». Αλλά μετά τις αρχικές αναφορές για τα τηλεφωνήματα του Μίλεϊ στην Κίνα και τη δημοσιότητα γύρω από αυτά, ο Τραμπ είπε ότι ο Μίλεϊ θα πρέπει να απολυθεί αν αποδεχτεί ότι έγιναν.

Μετά τη λήξη της ακρόασης του στρατηγού ο Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση γελοιοποιώντας τον Μίλεϊ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν μία μεγάλη καταστροφή. Ο 'στρατηγός' Μίλεϊ πέρασε όλο το χρόνο του μιλώντας σε αυτούς τους συγγραφείς των ψευδών βιβλίων» ανέφερε ο Τραμπ.

Ο γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ, που είναι ανεξάρτητος και συντάσσεται με τους Δημοκρατικούς, σχολίασε θετικά για τον Μίλεϊ. «Νομίζω ότι προσέφερε μία σημαντική υπηρεσία στη χώρα», δήλωσε ο Κινγκ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, μετά τη λήξη της ακρόασης του στρατηγού.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής γερουσιαστής Τζακ Ριντ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η αποκλιμάκωση διεθνών εντάσεων ήταν μέρος των καθηκόντων του Μίλεϊ.

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός επιτελάρχης «φοβόταν ότι ο Τραμπ θα ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο» - Και πήρε μέτρα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ