ΚΟΣΜΟΣ

Η βρετανική μυστική υπηρεσία σπάει τα στερεότυπα: Οι καλύτεροι πράκτορες είναι οι μαμάδες

Η βρετανική μυστική υπηρεσία σπάει τα στερεότυπα: Οι καλύτεροι πράκτορες είναι οι μαμάδες
Δύο γυναίκες έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις υποκλοπές των κινητών τηλεφώνων το 2014 Adam Berry Getty Images

Γνωρίζουμε σχεδόν άπαντες την...κλασσική εικόνα των κατασκόπων. Αν μη τι άλλο έχει προβληθεί πολλάκις από τον κινηματογράφο. Ε, ξεχάστε την! Αυτά τα "κλασσικά", έξυπνα κοστούμια, τα ακριβά κοκτέιλ αλλά και τα προβλήματα με τον τζόγο που πάνε πακέτο με τις "περιπέτειες" της μίας βραδυάς ανήκουν στο παρελθόν. 

Υπάρχει η πιθανότητα οι...μαμάδες να είναι πολύ καλύτερες ως πράκτορες ακόμα και από τον Τζέιμς Μποντ.

Και δεν το λέμε εμείς, όχι. Το αναφέρει η νέα διαφήμιση της βρετανικής MI6, μια εκ των...βασιλισσών στον κόσμο των κατασκόπων, διαφήμιση η οποία "ανέβηκε" σε ιστοσελίδα ανατροφής παιδιών. Η ανάρτηση ψάχνει για προσωπικό, για αξιωματικούς στον τομέα των πληροφοριών - αντικατασκοπείας, για να στελεχωθεί η υπηρεσία στο Λονδίνο. Υπογραμμίζει τη σημασία βασικών "αρετών", όπως "δημιουργικότητα, διορατικότητα, περιέργεια, συναίσθηση και διαίσθηση".

Όσοι επιτυχόντες θα πρέπει να είναι Βρετανοί, θα λάβουν μία ευρεία γκάμα από "εμπειρίες ζωής" και μπορεί να απασχοληθούν και στο εξωτερικό. Η ανάρτηση επίσης προειδοποιεί όσους ενδιαφέρονται πως χρειάζεται να "γνωρίζουν τη σημασία της μυστικότητας".

Η Τζέιν Τζέντλ (Jane Gentle), εκπρόσωπος της ιστοσελίδας Mumsnet, είπε στο CNN:

"Η διαφήμιση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τους χρήστες μας. Έχουμε περισσότερες αιτήσεις για αυτήν από τις αντίστοιχες για οποιαδήποτε άλλη αγγελία εργασίας".

"Οι μαμάδες διαθέτουν αναλυτικές ικανότητες και πολύ λογική, όπως οι άνδρες, επίσης όμως χρησιμοποιούν τη διαίσθηση, τη συναισθηματική νοημοσύνη και εξυπνάδα σε καθημερινή βάση. Για αυτό η MI6 θέλει να τις χρησιμοποιήσει ως πράκτορες," προσθέτει η Τζεντλ.

"Μην ξεχνάμε πως οι μητέρες πρέπει να έχουμε μάτια στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να προσέχουμε τα παιδιά μας".

Αν και το CNN επικοινώνησε με τη βρετανική μυστική υπηρεσία, δεν υπήρξε απάντηση.

Οι χρήστες του φόρουμ του Mumsnet αντιμετώπισαν διαφορετικά την αγγελία.

Μία ανάρτηση από τον χρήστη "Kippersmum," έλεγε:

"Αναρωτιέμαι πως θα πετύχαινε αυτό το μείγμα, από τη μία να κινούμαι στο παρασκήνιο και από την άλλη, να σέρνω μαζί μου μία σχολική τσάντα με μαγιό, σκουφάκια και μια κιθάρα; Θα ήμουν εντελώς αβοήθητη στην προσπάθεια μου για κατασκοπία, ενώ συγχρόνως τρέχω στο σχολείο", γράφει χιουμοριστικά.

Η "KingJoffreyLikesJaffaCakes" είχε περισσότερη αυτοπεποίθηση.

"Θα μπορούσα να ήμουν κατάσκοπος", έγραψε. "Νομίζω πως θα ήμουν πραγματικά καλή. Είμαι πολύ καλή στο να κάθομαι ήσυχη και απαρατήρητη και μπορώ να θυμάμαι συζητήσεις λέξη-λέξη. Ωστόσο, δεν οδηγώ".

Η αγγελία έγινε μετά τις προειδοποιήσεις επιτροπής του κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Χέιζελ Μπλίαρς (Hazel Blears), ο οποίος προειδοποίησε πως οι Βρετανοί πράκτορες εν συνόλω αποτελούν μειονέκτημα, καθώς οι περισσότεροι είναι άνδρες και μάλιστα με το ίδιο ή παρεμφερές υπόβαθρο.

Στην παρούσα στιγμή οι γυναίκες αποτελούν το μόλις 1/3 των πρακτόρων, με την επιτροπή ασφαλείας να προτείνει να γίνει στρατολόγηση μέσω του Mumsnet.

Ο Μπλίαρς είπε σε ανακοίνωση Τύπου τον περασμένο Μάρτιο: "Η πολυμορφία θα φέρει καλύτερο αποτέλεσμα στην ανάλυση πληροφοριών και καλύτερη αντίδραση σε μία ευρεία γκάμα απειλών που αντιμετωπίζει η εθνική μας ασφάλεια".

Ο Μορίς Πάρσονς (Maurice Parsons), γραμματέας της Ένωσης Συμβούλων Ασφαλείας στη Βρετανία, είπε στο CNN:

"Η "δουλειά" του κατασκόπου κυριαρχείται από άνδρες. Νομίζω πως είναι σωστό να ενθαρρύνουμε περισσότερες γυναίκες να μπούνε στην MI6. Στην πραγματικότητα, οι μητέρες έχουν πρόσβαση σε όλα τα είδη πληροφοριών, απλώς με το να στέκονται στην πόρτα του σχολείου."

Η MI6 δεν έψαχνε μόνο για κατασκόπους διαδικτυακά. Έβαλαν διαφημίσεις και για αξιωματούχους για εργασιακή υποστήριξη και ειδικούς στην τεχνολογία, πάλι στην ίδια ιστοσελίδα.

Πηγή: CNN MI6 recruits spies on Mumsnet: Do mothers make the best secret agents?

Will Heilpern, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ