ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - EMA: Πιθανή σχέση του εμβολίου Johnson & Johnson με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων

Κορονοϊός - EMA: Πιθανή σχέση του εμβολίου Johnson & Johnson με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων
AP Photo/Matt Rourke

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε βαθιές φλέβες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 και συνέστησε η πάθηση αυτή να περιληφθεί στις παρενέργειες του εμβολίου.

Ο EMA συνέστησε επίσης η ανοσολογική θρομβοπενία (ITP), μια αιμορραγική διαταραχή που προκαλείται από το γεγονός ότι το σώμα επιτίθεται από λάθος κατά των αιμοπεταλίων, να προστεθεί στις άγνωστης συχνότητας ανεπιθύμητες ενέργειες που περιέχονται στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου της J&J και του εμβολίου της AstraZeneca.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει την ερχόμενη Δευτέρα για το εάν θα εγκρίνει ή όχι την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer για την Covid-19, πιθανότατα όμως δεν θα προσδιορίσει σε ποιους πρέπει να χορηγηθεί, αναφέρει το Reuters.

«Στις 4 Οκτωβρίου ο ΕΜΑ θα ανακοινώσει τη γνωμοδότησή του σχετικά με την ανάγκη χρήσης της ενισχυτικής δόσης της Pfizer στον γενικό πληθυσμό» δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού, Έμερ Κουκ, σε συνάντησή της με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Δεν υπάρχει ανάγκη αναμνηστικής δόσης για τον γενικό πληθυσμό, βλέπουμε όπως κάποια πτώση της αποτελεσματικότητας, ειδικά στους ηλικιωμένους» φέρεται να είπε η Κουκ στη συνάντηση.

Εφόσον ο ΕΜΑ δώσει το πράσινο φως, η ΕΕ θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ που έχουν ήδη εγκρίνει τον αναμνηστικό εμβολιασμό, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το κατά πόσο η επιπλέον δόση είναι αναγκαία.

Η Ελλάδα και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες έχουν δρομολογήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, μια πρακτική που σύμφωνα με την Κομισιόν ενέχει νομικούς κινδύνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ