ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ αναβάλλει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία στη «σκιά» της AUKUS

Η ΕΕ αναβάλλει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία στη «σκιά» της AUKUS
Φωτογραφία αρχείου Johanna Geron, Pool via AP

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Νταν Τεχάν, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια εμπορική συμφωνία αναβλήθηκαν, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη για την απόφαση της Καμπέρα να ακυρώσει τη συμφωνία μαμούθ ύψους 40 διεκατ. δολαρίων με τη Γαλλία και να συνάψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η Αυστραλία τον περασμένο μήνα ακύρωσε μια συμφωνία με την Γαλλία για την ναυπήγηση 12 συμβατικών υποβρυχίων για να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία μετά την επίτευξη τριμερούς συνεργασίας ασφαλείας με αυτές τις δύο χώρες.

Η AUKUS που οδήγησε στην ακύρωση είχε εξοργίσει την Γαλλία, η οποία κατηγόρησε τόσο την Αυστραλία όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για «πισώπλατο χτύπημα». Ένδειξη της οργής που προκλήθηκε στο Παρίσι είναι η απόφαση του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να ανακαλέσει τους πρέσβεις του από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλοντας να δείξει την ξεκάθαρη στήριξη στην Γαλλία, αμφισβήτησε μια πιθανή εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Νταν Τεχάν αρνήθηκε να σολιάσει τον ρόλο που έπαιξε η εμπορική συμφωνία των υποβρυχίων στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο 12ος γύρος συνομιλιών που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Οκτωβρίου αναβλήθηκε για ένα μήνα.

«Θα συναντηθώ με τον ομόλογό μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βάλντις Ντομπρόβσκις την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε τον 12ο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και όχι τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Τεχάν.

Με πληροφορίες από Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ