ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία εξετάζει αίτημα της Τουρκίας για δίωξη του κωμικού που χλεύασε τον Ερντογάν

Η Γερμανία εξετάζει αίτημα της Τουρκίας για δίωξη του κωμικού που χλεύασε τον Ερντογάν
REUTERS

Επίσημο αίτημα το οποίο υπέβαλε η Τουρκία προκειμένου να ασκήσει δίωξη στον κωμικό που απήγγειλε ένα ποίημα προσβλητικό για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξετάζει η Γερμανία.

Ο Γιαν Μπέμερμαν (Jan Böhmermann), σατιρικός κωμικός, απήγγειλε ένα ποίημα στη δημόσια τηλεόραση το οποίο είχε υβριστικό λεξιλόγιο για τον τούρκο πρόεδρο, σαν ένδειξη χλευασμού του για την αυταρχική μεταχείριση των Tούρκων δημοσιογράφων. Επίσης, κατηγόρησε τον Ερντογάν για κακομεταχείριση των Κούρδων και των χριστιανών.

"Η τουρκική πρεσβεία, σε σχέση με την εκπομπή του ZDF 'Neo Magazin Royale', έστειλε τηλεγράφημα στο υπουργείο Εξωτερικών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. "Είναι ένα επίσημο αίτημα από την τουρκική πλευρά για μία δίωξη σε σχέση με σχόλια που έγιναν σε αυτή την εκπομπή", σημείωσε.

"Το περιεχόμενο αυτού του τηλεγραφήματος και τι θα γίνει από δω και πέρα θα εξεταστεί τώρα προσεκτικά από την κυβέρνηση", είπε ο Ζάιμπερτ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως "θα πάρει μερικές ημέρες. Δεν μπορώ και δεν θέλω να προεξοφλήσω τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης".

Ο Μπέμερμαν μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκισης, καθώς σύμφωνα με τον γερμανικό ποινικό Κώδικα η προσβολή για αρχηγό Κράτους, μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, ενώ όταν πρόκειται για συκοφαντία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πέντε έτη φυλάκισης του κατηγορουμένου.

Ο Γκερντ Ντόιτσλερ (Gerd Deutschler), ανώτερος εισαγγελέας της πόλης του Μάιντς, επίσης τάσσεται υπέρ των κατηγοριών.

Ο Μπόμερμαν έγινε γνωστός για το σατιρικό του χιούμορ. Πριν απαγγείλει το ποίημα, έκανε αναφορά σε ένα σατιρικό τραγούδι, στο σταθμό NDR, το οποίο χλεύαζε την αυταρχική μεταχείριση του Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους. Αυτό οδήγησε την Τουρκία να ζητήσει εξηγήσεις από τη Γερμανία.

Για να αποτραπούν διπλωματικές εντάσεις, η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε προσωπικά με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και συμφώνησε ότι το ποίημα ήταν «εσκεμμένη προσβολή». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι δύο χώρες, όπως και οι υπόλοιπες της Ε.Ε, υπέγραψαν τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και επιδιώκουν ομαλές σχέσεις μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Kiνδυνεύει με φυλάκιση ο κωμικός που χλεύασε τον Ερντογάν

Διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή σατιρικό βίντεο για τον Ερντογάν

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ