ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «καρφώνουν» το βλέμμα στη στρατιωτική κινητικότητα της Κίνας έναντι της Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ «καρφώνουν» το βλέμμα στη στρατιωτική κινητικότητα της Κίνας έναντι της Ταϊβάν
Ministerio de Defensa de Taiwán vía AP

Να τερματίσουν τον «επιθετικό εξαναγκασμό» κατά της Ταϊβάν καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κίνα ενώπιον της αυξανόμενης στρατιωτικής κινητικότητας και επίδειξης ισχύος με τις σοβαρότερες στα χρονικά παραβιάσεις της ζώνης αεράμυνας της νήσου από κινεζικά μαχητικά, περιλαμβανομένων βομβαρδιστικών με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

«Παροτρύνουμε το Πεκίνο να τερματίσει την άσκηση στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής πίεσης, αλλά και τον επιθετικό εξαναγκασμό κατά της Ταϊβάν» δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Περισσότερα από 70 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει το τελευταίο διήμερο τη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Η κινεζική επίδειξη ισχύος καταγράφεται μερικές ημέρες αφού το Πεκίνο κατηγόρησε τη Βρετανία πως έστειλε πολεμικό πλοίο στο στενό της Ταϊβάν με «κακόβουλους σκοπούς».

Τριάντα οκτώ κινεζικά μαχητικά εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν την Παρασκευή, ανήμερα της επετείου της ίδρυσης της κομμουνιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και άλλα 39 χθες, Σάββατο.

Οι παραβιάσεις της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρωνύμιο της στα αγγλικά, air defense identification zone) από 22 καταδιωκτικά, δύο βομβαρδιστικά κι ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας εξώθησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν να απογειώσουν εσπευσμένα δικά τους μαχητικά για να τα αναγκάσουν να αποχωρήσουν, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σχετικά με την πρώτη παραβίαση.

Η ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας είναι το τμήμα του εναέριου χώρου όπου το κάθε κράτος θέλει να ταυτοποιούνται και να εντοπίζονται τα αεροσκάφη για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Βρυχάται» η Κίνα

Οι παραβιάσεις της ADIZ της Ταϊβάν από στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας είναι συχνές, καθώς το Πεκίνο επιδίδεται σε επιδείξεις δύναμης με αυτόν τον τρόπο. Έχουν ανακοινωθεί ήδη πάνω από 500 φέτος, έναντι 380 την περασμένη χρονιά -αριθμός που ήδη αποτελεί ρεκόρ.

Το προηγούμενο ρεκόρ σε μια μέρα ανάγεται στην 15η Ιουνίου, όταν μπήκαν στην ADIZ της Ταϊβάν 28 κινεζικά αεροσκάφη.

Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικό καθεστώς, αποσκιρτήσασα επαρχία της Κίνας, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας εφόσον απαιτείται.

Η Κίνα δεν έχει σταματήσει να κλιμακώνει την πίεση στην Ταϊβάν από την εκλογή το 2016 στην προεδρία της Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία απορρίπτει το όραμα του Πεκίνου, κατά το οποίο η νήσος αποτελεί μέρος της «ενιαίας Κίνας».

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο έστειλε 24 μαχητικά στη ζώνη αυτή, αφού η Ταϊβάν ζήτησε να ενταχθεί σε εμπορική συμφωνία, στην οποία συμμετέχουν κράτη που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν αφού το Λονδίνο έστειλε την 27η Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά από το 2008, πολεμικό να διαπλεύσει το στενό της Ταϊβάν. Η διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας καταδίκασε την ενέργεια αυτή, κατηγορώντας τη Βρετανία πως τροφοδοτεί «κακόβουλες προθέσεις» με σκοπό να «σαμποτάρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ