ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Βέβαιο το SPD για συνασπισμό «Φανάρι» αλλά οι Φιλελεύθεροι... προειδοποιούν

Γερμανία: Βέβαιο το SPD για συνασπισμό «Φανάρι» αλλά οι Φιλελεύθεροι... προειδοποιούν
AP Photo/Lisa Leutner

Βέβαιοι για τη συγκρότηση συνασπισμού «Φανάρι» (κόκκινο-πράσινο-κίτρινο -σύμπραξη στα χρώματα των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών- εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες, την ίδια στιγμή όπως οι Φιλελεύθεροι προειδοποιούν πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σύγκρουσής τους με το SPD σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγηθεί ξανά η Γερμανία σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU.

«Θα έχουμε συνασπισμό 'Φανάρι'» δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Λαρς Κλινγκμπάιλ, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».

«Είμαι πεπεισμένος, θα έχουμε συνασπισμό 'Φανάρι' και θα είναι μάλιστα ένας καλός συνασπισμός: Με σύγχρονη κοινωνική πολιτική από το SPD, με επιθετική περιβαλλοντική πολιτική από τους Πράσινους, με ελευθερίες και μετάβαση στην ψηφιακή εποχή από το FDP» δήλωσε ο Καρλ Λάουτερμπαχ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, αντιθέτως, ότι ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» (CDU/CSU - Πρασίνων - Φιλελευθέρων) δεν θα ήταν μακροπρόθεσμα σταθερός, καθώς «οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα ήταν πολύ ισχυρές».

Στην προσπάθεια συνεννόησης με τα άλλα κόμματα, ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, ζήτησε να μην υπάρχουν από τώρα «κόκκινες γραμμές».

«Το θέμα τώρα είναι να διαχειριστούμε τη μεγάλη πρόκληση για την Γερμανία» τόνισε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού, η φθηνότερη στέγη και οι σταθερές συντάξεις παραμένουν πολύ σημαντικά θέματα για το SPD».

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι δεν βλέπει άλλη πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εκτός από το «φανάρι».

Για «καλές και δυναμικές συνομιλίες» με το SPD έκανε, εν τω μεταξύ, λόγο ο γενικός διευθυντής των Πρασίνων, Μίχαελ Κέλνερ, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει ασφαλώς μεγαλύτερη συνάφεια. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό.

Οι Φιλελεύθεροι προειδοποιούν

Ωστόσο, από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), ο γενικός γραμματέας, Φόλκερ Βίσινγκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο το κόμμα του να συγκρουστεί με το SPD και τους Πράσινους σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι εφικτός μόνο ένας νέος «μεγάλος» συνασπισμός, μεταξύ του SPD και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει αυτή τη φορά να υπάρξει πολύ καλός συντονισμός» τόνισε.

Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών CDU/CSU και Πρασίνων αύριο, Τρίτη, αναμένεται να συσκεφθούν τα όργανα των κομμάτων, με στόχο την έναρξη διευρυμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ τριών κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ