ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Αναταράξεις» στην κυβέρνηση Ντράγκι μετά τις δημοτικές εκλογές και την ήττα της Λέγκα

Ιταλία: «Αναταράξεις» στην κυβέρνηση Ντράγκι μετά τις δημοτικές εκλογές και την ήττα της Λέγκα
AP Photo/Laszlo Balogh

Οι υπουργοί της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, στην οποία εγκρίθηκαν οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, στις πρώτες «αναταράξεις» που καταγράφονται μετά τις δημοτικές εκλογές στην Ιταλία που επιφύλαξαν αρνητικό μήνυμα τόσο για τη Λέγκα, όσο και για τα Πέντε Αστέρια.

«Μας έδωσαν το προσχέδιο μισή ώρα πριν από τη συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για το ωροσκόπιο, μέσα σε μισή ώρα δεν μπορούμε να αναλύσουμε το μέλλον των Ιταλών. Όταν πρόκειται για το μέλλον των Ιταλών, εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι» δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι «περιμένει από τον γραμματέα της Λέγκα να του εξηγήσει το λόγο για τον οποίο οι υπουργοί του απουσίασαν από το υπουργικό συμβούλιο».

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η σημερινή ένταση είναι η πρώτη συνέπεια των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, το μήνυμα των οποίων δεν είναι θετικό για τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

Ο Ματέο Σαλβίνι, πάντως, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για κυβερνητική κρίση», αλλά ότι «το κόμμα του θέλει να γίνει σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση της φορολογικής πίεσης».

Επικράτησε η Κεντροαριστερά - Ηττημένοι Λέγκα και Πέντε Αστέρια

Σημαντική ώθηση προς τις εθνικές κάλπες του 2023 και το στοίχημα να φράξει το δρόμο στις ακροδεξιές δυνάμεις που κερδίζουν διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή έδωσαν στην Κεντροαριστερά υπό τον Ενρίκο Λέτα οι δημοτικές εκλογές της Ιταλίας -η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο ετερόκλητος συνασπισμός υπό τον Μάριο Ντράγκι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύεται με σημαντικές νίκες σε μεγάλες ιταλικές πόλεις ήδη από τον πρώτο γύρο, τα Πέντε Αστέρια «χάνουν» τη Ρώμη και προσμετρώνται μαζί με Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στους ηττημένους των εκλογών, ενώ επιβεβαιώνεται η ανοδική τροχιά για την ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι. Σταθερή στην εκλογική της δύναμη παραμένει η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η κεντροαριστερά κατακτά από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών το Μιλάνο, τη Νάπολη και τη Μπολόνια και προσέρχεται από θέση ισχύος στην επαναληπτική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει σε δύο εβδομάδες στο Τορίνο, όπως κατέδειξαν τα exit poll και οι προβολές επί πραγματικών ψήφων, και επιβεβαιώνει η αρχική καταμέτρηση.

Στις πρώτες του δηλώσεις για την έκβαση του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, έκανε λόγο χθες, Δευτέρα, για νίκη, η οποία ενισχύει την Ιταλία και την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

«Η δεξιά επέλεξε λανθασμένη στρατηγική για την προεκλογική εκστρατεία της. Κέρδιζε μόνον όταν ο Μπερλουσκόνι μπορούσε να ενώσει τις διάφορες, ετερόκλητες συντηρητικές δυνάμεις της» δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, επισημαίνοντας πως «η σημερινή ψήφος αποδεικνύει ότι η προοδευτική παράταξη κερδίζει μόνον όταν διευρύνει τις συμμαχίες της».

Στην... απέναντι όχθη, ο Ματέο Σαλβίνι αναγνώρισε πως «όταν κανείς χάνει πρέπει να κάνει αυτοκριτική», την οποία ωστόσο περιόρισε στο ότι οι υποψήφιοι της Λέγκας ορίστηκαν αργά και οι ψηφοφόροι δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να τους γνωρίσουν, ενώ έκανε αναφορά και στη χαμηλή προσέλευση στις κάλπες.

Διαβάστε αναλυτικά για την έκβαση των ιταλικών εκλογών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ